Selby tippar SHE: Plats 9–12

Skövde HF. Foto: Viktor Ljungström

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av SHE. Vår reporter Ola Selby går igenom lagen och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Christer ”CK” Karlsson sin kommentar om respektive lag.
 Här är plats 9–12.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och Christer ”CK” Karlsson ger sin kommentar på samtliga lag.

12: BK Heid

In: Vanja Andersson (Kärra HF), Sanna Andreasson (Alingsås HK), Emilie Batista (HK Aranäs), Ida Berlin (GF Kroppskultur), Aisha Jasarevic (Torslanda HK), Amina Jasarevic (Torslanda HK), Amanda Vinelund (Skånela IF), Alma Hadzic Andresen (Raelingen HK, Norge), Alva Hermansen (Önnereds HK, lån), Alberte Andrea Kristensen (Sönderjyske Håndbold, Danmark), Andrine Flaat (Charlottenlund SK, Norge)

Ut: Johanna Flygelholm (Skövde HF), Linn Hansson (Önnereds HK), Miranda Nasser (TSV Bayer 04 Leverkusen, Tyskland), Hanna Wedenby (IF Hallby), Julia Walstern (Önnereds HK), Elin Norrlin (klubb ej klar), Ebba Lundstedt (klubb ej klar), Ava Ekström (klubb ej klar), Ronja Gustafsson (klubb ej klar), Rebecka Karlsson (slutar), Sara Larsson Fridman (Torslanda HK), Victoria Strålman (slutar), Annica Smidje (Torslanda HK)

Tränare: Magnus Ferdinandsson (NY)

Selby spanar: Förra säsongen var det kris mer eller mindre hela vägen och precis därför var det imponerande att Heid trots allt löste det och höll sig kvar i SHE. I år tror jag inte att Heid löser det. Kanske inte enbart för att de har blivit sämre (vilket de trots allt har) utan för att konkurrenterna helt enkelt är bättre. Räddningsplankan i form av kvalspel kommer helt enkelt inte att finnas där för Heid i år.

CK kommenterar: ”Jag lämnade klubben för knappt ett och ett halvt år sedan och sedan dess är två spelare kvar: Clara Wolf och Johanna Einarsson. Det har ändrats i truppen på ett sätt som nästan är osannolikt och det är klart att Heid i år är sämre på alla positioner. Förra året slet de i botten och hade tur att klara sig kvar, vilket de gjorde eftersom Kärra var ännu sämre. Heid får gärna överbevisa mig, jag går ju fortfarande på varje hemmamatch, men de är tunna som fan och och levde på lånad tid förra året. Ska de undvika jumboplatsen får de hoppas att något annat lag floppar.”

11: IF Hallby

In: Hanna Wedenby (BK Heid), Ida Schaffer (Skånela IF), Olivia Thörnholm (RP IF Linköping)

Ut: Ellen Mattson (slutar), Ellinore Vulevic (utvecklingslaget), Lia Beckström (klubb ej klar)

Tränare: Joachim Löfstedt

Selby spanar: Jag hoppas verkligen att det här är en pigg nykomling, för det behövs. Jag tror faktiskt det också. Hallby har byggt klokt under flera år och har ett jämnt lag som, likt andra nykomlingar genom åren, saknar spetsen som krävs för att kunna husera högre upp i tabellen. Men klara sig kvar tror jag att Hallby gör.

CK kommenterar: ”Jag tror att de slutar elva, de har ju fått behålla allting och adderat Wedenby som jag hoppas att det lossnar för. De är väldigt samspelta och kanske gick det bra förra året eftersom de spelade ett 3-2-1-försvar. De spelade ett ganska ihåligt 3-2-1 men de provocerade fram tekniska fel. Sen har jag lite frågetecken för målvaktssidan. Det fungerade i Allsvenskan men i SHE skjuter alla lite hårdare och med bättre precision. Jag vet att det är tidigt med omgång 1 men Heid mot Hallby i premiären kan avgöra väldigt mycket redan där.”

10: Kristianstad HK

In: Beyza Karacam (Ankara Yenimahalle BSK, Turkiet), Marthe Davidsen Hellevik (Grane Arendal, Norge), Maria Larsen (Huddinge HK), Andreea Tecar (Stinta Bukarest)

Ut: Andrea Jacobsen (EH Ålborg, Danmark), Freja Hammer Fagerberg (Odense Håndbold, Danmark), Lisa Nilsson (IFK Örebro), Mirja Lyngsø Jensen (klubb ej klar), Julia Berglund (IFK Kristianstad), Martina Crhova (slutar)

Tränare: Ulf Schefvert

Selby spanar: KHK har blivit synonymt med att värva mer eller mindre okända spelare från ”otippade” ligor. Så även i år med ett turkiskt och ett rumänskt nyförvärv. Jag tror att KHK:s negativa spiral fortsätter i år, helt enkelt för att de inte har en tillräckligt bra trupp.

CK kommenterar: ”Vi har exakt samma uppfattning här, de är extremt svårlästa. Och att klara sig utan Carlström är ett jävla avbräck. Maja Hansson är jag otroligt förtjust i men hon är ju beroende av att få inspel från niometersspelarna. Sten Ravhed har en tjock plånbok men det är inte lätt att hitta spelarna från den översta hyllan till Kristianstad och spelare som kommer hit från andra europeiska klubbar gör ju det för att de inte har fått plats i bättre lag. Jag tror att Kristianstad slutar tia.”

9: Skövde HF

In: Johanna Flygelholm (BK Heid), Ida Lindlöf (AIK), Matilda Forsberg (AIK), Mia Kvithyll (Fredrikstad BK, Norge), Matilde Blaabjerg Madsen (Rødøvre HK, Danmark)

Ut: Nikoline Lundgreen (Thüringer HC, Tyskland), Marielle Lideskär (slutar), Stina Karlsson (slutar), Hannele Nilsson (BSW Sachsen Zwickau, Tyskland), Nora Jakobsson van Stam (BSW Sachsen Zwickau, Tyskland), Venera Surjan (klubb ej klar)

Tränare: Daniel Birkelund

Selby spanar: Är 2022-23 året då Skövde tar sig tillbaka till slutspel? Nej, det är det inte. Men det kommer att vara bra nära. Jag gillar verkligen jobbet som tränare Birkelund har gjort och mycket talar för att Skövde kommer att vara snäppet bättre i år än förra året, men jag tror inte att det räcker. Men i Elma Örtemark har Skövde en av seriens bästa spelare. Nackdelen med det? Örtemark spelar inte i Skövde nästa år.

CK kommenterar: ”Jag har satt Skövde som åtta, men det är jämnt där med bland annat Skara. Det är dags att leverera nu, man kan inte vara lovande hur länge som helst. Birkelund, som ju är sportchef också, har fått i stort sett vad han vill ha och därför är det dags att ta ett kliv med det här gänget. De måste få till det i år, framförallt eftersom deras enda tunga tapp är Lundgreen. Jag förväntar mig att de går till slutspel i år.”