Sävehofs damer kan ännu bättre

Wilma Kroon Andersson räddade vartannat skott. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Dags för derby i Partille Arena, Sävehofs damer tar emot Önnered. En match som på papperet ska vinnas enkelt av serieledande Sävehof. Önnered har kanat neråt i tabellen och är inför matchen utanför slutspel. Som jämnast mellan lagen var det i våras när Sävehof vann med uddamålet, 27-26. Önnered spelade match så sent som i måndags. Frågan är om de nu hunnit samla kraft för att undvika den femte raka förlusten mot Sävehof de senaste tre säsongerna. 

Först ett konstaterande; inmarschen av spelarna var extra tjusig och närmast rörande när var och en av spelarna i båda lagen även hade med sig en ungdom med intellektuell nedsättning under temat ”Vi ställer upp”.

Efter den imponerande inledningen av arrangemanget blev fortsättningen skäligen ospännande. Sävehof spelade bra men behövde knappast överträffa sig själva. Önnered var helt enkelt för svaga första 25 minuterna. Under en kvart av första halvlek drabbades laget av en kollektiv avslutskollaps, inte ett mål. Det var felpass, enkla fel och tappade bollar om vartannat. Sävehof tackade och tog emot och hjälpte dessutom Wilma Kroon Andersson att ta vartannat skott.

Sista fem minuterna verkade det ändå som Önnered skakat av sig lite av nerverna. Inte minst till glädje för den hyfsat stora publiken som kommit för att se spänning och dramatik.

Halvtidsresultat: 10-6

För en kort stund trodde man i början av andra halvlek att Önnered var på gång när underläget reduverades till två mål. Men det var en villfarelse. Sävehof växlade snabbt upp igen och gav aldrig motståndarna en chans.

Sävehofs tema ikväll verkade vara danskt. Inte bara för att tränaren Rasmus Overby är dansk, Trine Wacker Mortenson och Ida Staxen Lagerbon kommer även de från detta låglänta land och hamnade i topp av målgörandet. I Önnered var spelet nervigt och uddlöst, mest saknades ett bredare spel då något kantspelet aldrig visade sig. Men heder åt Maja Eriksson för intensivt kämpande.

Sävehof är en betydligt större klubb än Önnered. Sävehof har bättre ekonomi, bättre arena, fler ungdomslag, större organisation. Och så vidare, och så vidare. Så egentligen är ju resultatet helt logiskt och förståeligt.

Men idrott är ju så oändligt mycket roligare när den svagare rår på eller åtminstone utmanar den starkare.

Slutresultat: 21-14

Sävehof: Trine Wacker Mortenson 5, Ida Staxen Lagerbon 5, Nina Dano 3, Johanna Forsberg 2, Amelia Lundbäck 2, Linnea Pettersson 2, Kajsa Lindberg Blohm 1

Önnered: Tilda Mathijs 5, Maja Eriksson 4, Louise Karlsson 2, Ewelina Ström 1, Anna Bardis 1, Linnea Säreborn 1

Anders Hilmersson