Sävehof tog förkrossande premiärseger

Wilma Andersson. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Målvakt, försvar och kontringsspel i flygande form – förklaringen till IK Sävehofs bortavinst mot Kristianstad HK var enkel. – Vi spelar fantastiskt bakåt och trycker på allt, sade Wilma Andersson till Handbollskanalen.

ANNONS

Hur Kristianstad kunde kapitulera till 14–32 (5–18) lär kräva mer analys. Sävehof hade få frågetecken efter något så ovanligt som en sprakande premiär.

Keepern Wilma Andersson och Kristianstad som motståndare verkar ge en giftig kombination. I våras fick 20-åringen ett litet genombrott, tidigt i sin SHE-karriär med bara sex insläppta mål i en avgörande andra halvlek.

– Jag kom igång efter jul, det var svårare än vad jag trodde att komma från Skara till Partille. Men jag har fått en tydligare roll i laget och det är fantastiskt kul att få det förtroendet, sade till Handbollskanalen efter nästa succé mot KHK.

Med en SM-final och fortsatt stöd av en ny tränare i ryggen, stod Andersson på mer stabil grund efter att bara fått vittja nät fem gånger första 30 i säsongsstarten.

– Kristianstad borta brukar inte vara någon lätt match, men vi håller tempot uppe. Vi var det fysiskt bättre laget och orkar mer, fortsatte hon.

Den regerande mästaren verkar ha byggt laget för fortsatt framgång.

Tränaren Rasmus Overby fick en kanonstart i Kristianstads normalt befästa hemmaborg. Solklar seger, ännu mer värd var triumfen för det aggressiva försvaret som han förfinat under försäsongen.

– Vi är aggressiva hela tiden, faller inte ner när de spelar långsamt i anfallen. Varje lös boll ska vi bara ha, vi visar verkligen vilja från alla på banan, sade Andersson.

Hemmalaget fastnade däremot i ett töcken av nerver och stressade avslut. Till och med bästa målskytten Andrea Jacobsen (fem mål) träffade försvarsblock och överlistades av Andersson. Följaktligen fick Partillelaget mängder av kontringsmöjligheter och enkla mål.

En typisk spelföljd från matchinledningen: Målvakten hade rätt position på sin linje, lade bollen med tryck i lobb-bana till Olivia Mellegård som fångade i steget och löste uppgiften ensam med målvakten på andra sidan planen.

– Kul att det fungerade, jag hade väl en assist förra säsongen, sade Andersson efteråt.

Ulf Schefvert hade snart sett nog av de snabba anfallen och tog time out efter sex minuter. Men KHK-tränaren kunde inte gärna blunda för matchutvecklingen. Nästa pass från målvakt till Mellegård innebar 0–5, med kvarten spelad visade tavlan 1–10.

Med Anderssons höga procent, målvakten dessutom främst i passnings-statistiken hade Kristianstad få möjligheter.

När de orangea dessutom tappade hoppet, tempot och kom i tveksamma satsningar var det mentala i gungning och en av de mer ospännande matcher man skådat ett faktum.

Sävehof var för bra och rundade märket med 20 måls försprång efter 45 minuter. I samma veva blev Andersson, som stoppat två tredjedelar av skotten utbytt.

– Härligt att få starta så här, men jag får tacka mina lagkamrater i försvaret också, sade hon.

Olivia Mellegård med sju mål och Johanna Forsberg som satte samtliga sina fem avslut spred mest anfallsglans för vinnarlaget. Och som lag betraktat var det flera nivåer mellan Sävehof och Kristianstad i de första intrycken 2018/19.

Kristianstad HK–IK Sävehof 14–32 (5–18)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here