Sarah Carlström om tiden i Lugi och hemlängtan till Kristianstad

Sarah Carlström i Lugis dress. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Säsongen 2018-2019 var hon en av SHE-ligans absolut bästa spelare. Detta efter att hon två gånger fått allvarlig korsbandsskada. ”Det blir aldrig mer handboll för dig” sade läkaren. Men Sarah Carlström ville annat och berättar för Handbollskanalen bland annat om sin hemlängtan till gamla klubben i Kristianstad.

Korsbandsskador är lika vanliga som ovälkomna inom handbollen. De som drabbas har en besvärlig rehab-tid framför sig, ofta ett helt år. Sarah Carlström spelade i Kristianstad när hon två gånger råkade ut för denna svårläkta skada.

– Det var så illa att läkaren dömde ut min chans att någonsin få spela handboll igen. Först blev jag naturligtvis väldigt ledsen, men efter ett tag växte revanschlustan inom mig. Med mycket fysträning lyckades jag komma tillbaka. Nu känner jag ingenting och tänker aldrig på skadan eller skaderisken.

Efter skadorna kom säsongen 2018/2019. Då var Sarah som allra bäst och Handbollskanalen kunde till exempel skriva om en ”magnifik Sarah Carlström”. Kan du komma tillbaks till den formen?

– Ja absolut, jag vet att jag har det i mig. Får jag bara spela på mitt sätt och på den position jag vill ha. Då finner jag tryggheten och kan nå min maxnivå.

Efter den där kanonsäsongen 2018/2019 värvades Sarah åtta mil västerut, till Lugi. För de som följde Sarahs karriär var det uppenbart att Sarah inte var sig lik. Det räckte att kolla i skytteligan för att inse problemet. Senaste säsongen, i Lugi, gjorde Sarah 42 mål. Säsongen innan, i Kristianstad, satte hon 138 mål och vann grundseriens skytteliga före Mikaela Mässing. Vad var det som gick fel?

– I Lugi spelade man på ett helt annat sätt. I Kristianstad får jag spela på mitt sätt i en helt annan roll. Jag får tillbaks min naturliga position, kan gå både på skott och genombrott till exempel.

Att du nu går tillbaka till Kristianstad är förståeligt i det perspektivet. Men du kunde ju gått till proffslivet istället?

– Ja, jag hade flera konkreta erbjudanden. Men jag gick på känsla, Kristianstad satsar hårt och jag vill vara med på den resan. Hemlängtan betyder också en del, jag har saknat Kristianstad och alla jag känner där, inte minst många av spelarna som är kvar sedan min tid. Och så slipper jag pendla nästan varje dag eftersom jag bor i Kristianstad.

Men proffsdrömmar i framtiden?

– Det vore häftigt men jag är glad bara att få spela handboll.

Hur tränar du nu under det långa uppehållet?

– Jag kör hårt, två gånger om dagen!

Och vad vill du förbättra mest?

– Jag vill bli mer finurlig. Se på Kim Andersson och Bella Gulldén till exempel. Passningar bakom ryggen, oväntade skott och att ha en split vision, kunna ha blicken åt ett håll och passa åt ett annat.

Anders Hilmersson