Sara Nordström om Bodens tränarbyten: ”Har blivit mer sammansvetsade”

Sara Nordström och Boden håller . Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

På två år har Boden Handboll bytt tränare fyra gånger. Spelarna har fått flera omstarter att hantera. – Det märks mycket på truppen, vi spelare har blivit mer sammansvetsade, säger Sara Nordström till Handbollskanalen.

Tobias Pettersson tog laget till SHE-status, Mats Kardell fick ett halvår på sig innan Kenneth ”Kekke” Harlin tog över för att hålla Boden kvar i högsta serien. Därefter hade Per Johansson huvudansvar för en säsong, innan nuvarande tränaren Patrik Liljestrand klev in i verksamheten.

– Kekke” har iallafall varit kvar hela tiden, säger Nordström.

– Men visst, det har varit många tränarbyten och framförallt skriverier om oss när det hänt mycket runtomkring. Vi bestämde oss bara allihop för att köra. Det är vi spelare som gör jobbet, vi har fått en bättre kontakt med varandra, säger niometersspelaren.

Hur påverkar det ändå med många nya röster som kommer in, tränare som ska sätta sin prägel på laget?
– Vi vill ju bygga vidare på bra grejer som vi haft, lite det här är Boden Handboll och så håller vi oss till det. Sen blir det alltid förändringar men Patrik som kommit in nu behåller också mycket. Just nu slipar vi på kontringar, vi ska kunna bli bättre och snabbare i första- och andrafas.

Liljestrand har lett laget under fyra träningsveckor och en turneringshelg. Nordström håller särskilt öga på nymodigheter i försvaret.

– Försvarsspel är ju min stora grej så jag är gärna med och hjälper till och styr upp. Som jag uppfattar det kommer vi ha ungefär samma försvarstänk som vi hade förra året med Per, säger hon.

Hur vill du själv ha spelet bakåt om du får bestämma?
– Jag gillar 6-0-spel som vi hade förra året. Kanske lite mer stötande och aggressivt när vi spelare hjälper varann i små trianglar. Det gäller alltid få stopp på bollen, sen är det olika beroende på vem man möter framför sig.

De första träningsmatcherna klarade Nordström och Boden Handboll av den gångna helgen, dubbelseger över allsvenska GT Söder och Kungälvs HK som gör debut i SHE.

– Skönt att få lite självförtroende. Spelmässigt tar vi med oss anfallen, i försvar finns det mer att jobba på. Men framförallt var det roligt att uppleva sådan glädje, vi är ett härligt gäng, säger Nordström.

Nästa matchtillfälle blir något helt annat, en turnering på Gran Canaria kommande veckoslut.

– Vi mötte dem (Rocasa) i Challenge Cup i våras och blev sedan inbjudna till den tär turneringen med ett rumänskt och ett holländskt. Nyttigt att se hur vi står oss mot tuffare motstånd.

Tävlingsinstinkten slog till i ”Försäsongens Mästare”
Mellan träning, match och Spanienresa har Nordström också hunnit med att vara Bodens representant i Försäsongens Mästare.

Första avsnittet släpps på onsdag, 23-åringen håller tand för tunga om hur det gick när hon mötte spelare från elva andra lag i olika grenar.

– En rolig grej, men när tävlingsinstinkten slår till vill man bara vinna. Men jag blev inte superöverraskad över mina resultat, var bra i det jag trodde jag skulle vara bra på.

Vilka kvaliteter fick du användning för?
– Mest styrka i allting, iallafall i förhållande till uthållighet, ler hon.