Så avgörs serien, slutspelet och kvalet i SHE-ligan

Skurus Ulrika Olsson. Foto: Andreas Sandström, Bildbyrån.

På fredag den 13 mars avgörs SHE-ligan. Vilket lag tar seriesegern, vilka lag går till slutspel, vilka tvingas kvala och vilket lag åker ut. Handbollskanalen reder ut förutsättningarna. Gemensamt för alla matcherna är att de går i bäst av fem matcher. Är det helt lika efter fem matcher gäller shoot-out.

Serieseger

Höör och Skuru kämpar sida vid sida om seriesegern. De har lika många poäng men Höör har 20 mål bättre målskillnad. I sista omgången tar sig Höör an GT Söder medan Skuru hemma möter Sävehof. Det vore en första klassens sensation om Höör INTE tar seriesegern.

Seriesegraren får till kvartsfinal välja om de vill möta sjuan eller åttan i tabellen. Tvåan tar det lag som ettan inte tog eller tabellsexan. Trean i tabellen väljer mellan femman och sexan i tabellen. Fyran och femman är de återstående lagen, de möts.

De fyra första lagen i serien får hemmaplansfördel, innebärande att de har hemmaplan i en eventuell femte match.

Kvartsfinal

Till kvartsfinal går de åtta första lagen i tabellen. Som läget är nu inför sista omgången gäller följande: Västerås/Irsta, Skara, Lugi, Sävehof, Skuru och Höör är klara för kvartsfinalspel.

Fyra lag slåss om de två sista slutspelsplatserna, Heid, Kungälv, Skövde och Önnered. Heid ligger bäst till men möter Skövde. Kungälv möter Skara och Önnered möter Boden. Här är nästintill omöjligt att spekulera om utgången. Troligen blir det jämna, nervösa matcher med hög stämning – det är ju så kvalmatcher brukar vara. Mycket talar för att målskillnad blir avgörande, Heid ligger som sagt bäst till för sjundeplatsen, men om åttondeplatsen blir det huggsexa.

Kvalserie

De tre platserna platserna 9-11 får kvala för att klara sig kvar i SHE-ligan. Det innebär att nian i SHE möter fyran i Damallsvenskan, tian möter trean och elvan möter tvåan. SHE-lagen har hemmaplansfördel i eventuell femte match. Tolvan i SHE, för närvarande GT Söder, nedgraderas direkt till Damallsvenskan. Det ska till ett under om GT Söder ska klara sig genom att slå Höör på bortaplan med mängder av mål, kanske 70-80 stycken…

Helt klara för spel i SHE-ligan är Kristianstad, segrare i Damallsvenskan. Platserna 2-4 innehas inför sista omgången av Eslöv, Kärra och Hallby. De två första av dessa är helt klara för kvalspel medan Hallby kan förlora kvalplatsen till Aranäs.

Kvartsfinalerna börjar spelas onsdag 1 april.

Kvalmatcherna inleds fredag 3 april.

Semifinalerna börjar lördag 18 april, finalserien inleds onsdag 6 maj.

Alla matcherna sänds på C More, vissa av dem även på Sportkanalen.

Anders Hilmersson