Önnereds damer fortsätter imponera

Önnereds Lovisa Ekberg efter matchen i SHE mellan Kungälv och Önnered . Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Matcherna mellan Kungälv och Önnered håller steg för steg på att bli klassiska derbymatcher. Lagen turas om att vinna tuffa, jämna matcher där jakten på lokal prestige är påtaglig. Dagens match spelas i Kungälv, denna gång kryddat med ett favoritskap för Önnered som efter tre raka segrar huserar i SHE-ligans toppskikt.

Lätt ödsliga handbollshallar, som Mimershallen idag, är inte bra för folkhälsan. Handbollen behöver svenska folket. Svenska folket behöver handbollen.

Första halvlek blev precis så intensiv och handgriplig man kan förvänta sig av ett derby. Till en början var målskörden rik för båda lagen då deras målvakter inledde valpigt. Men efterhand kom de in i matchen, framförallt Önnereds Hanna Eriksson blev en stor del av förklaringen till att Önnered drog ifrån. Men det är tydligt att Önnereds fina säsongsstart inte är en tillfällighet. Laget spelar mer inspirerat och energiskt än dagens Kungälv. Och mest inspirerat och självuppoffrande av alla är lagets energiknippe Linnea Säreborn.

I Kungälv kan man notera att Elin Sige, som lade av inför den här säsongen, fortfarande är en av lagets viktigaste spelare, framåt som bakåt.

Halvtidsresultat: 12-15

Det där starka självförtroendet Önnered visade i första falnade hastigt och lustigt i inledningen av andra halvlek. Kungälv noterade förändringen och fick igång högenergi och effektivitet. Framförallt visade Kungälvs fynd, tonåringen Charite Mumbongo, att hon har ett klipp av högsta klass. Allt tyder på att hon kommer att ta över Amanda Borgströms roll som Kungälvs målmaskin.

Just när man trodde att nu vänder Kungälv matchen till sin fördel, ja då vaknar Önnered till och visar moral, strax är deras ledning uppe i fyra mål igen. Kungälv stångas och stöter så gott de kan men i andra halvlek visar Önnered att de är ett bättre lag. De har helt enkelt  fler spelare av hög SHE-klass än Kungälv. Till dessa hör Önnereds mittnia Lovisa Ekberg som efter en något undanskymd roll de senaste säsongerna nu träder fram och är en nyckelspelare i ett starkt Önnered. Vad har hänt?

– Jag har fått mycket förtroende av tränaren samtidigt som vi fått en struktur på vårt spel. Vi är ett bättre lag i år, är Lovisas förklaring.

Önnered är med dagens spel definitivt en slutspelskandidat. Inte minst även tack vare en annan spelare i Önnered som efter några säsonger nu blommar ut och får en matchavgörande roll, målvakten Hanna Eriksson.

Slutresultat: 21-25

Kungälv: Charite Mumbongo, Maja Fredén 4, Amanda Borgström 3, Elin Sige 3, Madeleine Lindgren 3, Alma Jönsson 1, Linnea Rundberg 1, Kristin Zubonja 1

Önnered: Lovisa Ekberg 5, Tilda Matthijs 4, Tilda Olsson 4, Ewelina Ström 3, Linnea Säreborn 3, Hanna Örtorp 2, Nora Lundell 2, Anna Bardis 1, Emma Olsson 1

Anders Hilmersson