Nytt sekunddrama när Mikaela Mässing knäckte Sävehof

Mikaela Mässing går från H65 Höör till Thüringer HC. Foto: Bildbyrån

Skulle detta bli den sköna revanschen för Höör? Efter att med minsta möjliga marginal åkt på den nesliga förlusten i senaste SM-finalen, talade mycket för ett hungrigt Höör trängtande efter en prestigefylld seger. Till slut stod och föll allt med en enda spelare. Mikaela Mässing är i en form vi sällan sett i SHE-ligan.

Första halvlek började som en duell mellan planens två bästa spelare, landslagsaktuella Olivia Mellegård och Mikaela Mässing. Men efterhand blev det mer Mässing mot Sävehof. Mikaela bombade på som bara hon kan, SHE-ligans enda spelare av högsta internationella klass (Ibland i sällskap av Ulrika Olsson i Skuru). Trots det lyckades Sävehof en bit i halvleken dra ifrån med fyra mål. Allt beroende på två felbeslut av Höör, dels att man en period satte Mässing på bänken och dels för att man envist plockade ut målvakten för att spela med en man mer.

Det gynnade enbart Sävehof som fick ett blomsterknippe av enkla mål i tom bur. I slutet av halvleken insåg Höör sitt misstag, Mikaela och målvakten kom tillbaks och ordningen blev återställd efter nya Mässingmål. Hela 9 stycken av lagets totalt 13, de flesta endast teoretiskt och utopiskt tagbara.

Andra halvlek fick ett annorlunda ansikte. Matchens höga prestigevärde innebar allt fler svaga perioder för båda lagen. I båda lagen syntes nerver störa nödvändig precision. Det svängde upp och ned och ju närmare slutsignalen desto tuffare och jämnare blev spelet. I Höör tonades Mässings roll ned en aning, medan Johanna Ahlm i Sävehof alltmer började hitta sitt forna jag. Till slut återstod endast 39 sekunder och Anna Johansson i Höör skulle få sista chansen. Men det visste inte Anna själv.

-Jag trodde det var flera minuter kvar, så jag blev aldrig nervös. Kanske var det därför jag lyckades sätta den sade Anna.

Så fick då Höör efterlängtad revansch med samma medel som Sävehof snodde segern i SM-finalens slutminut, slutresultat 25-26 och ringdansen i Höör snurrade några extra jublande varv.

För svensk handbolls skull är det av godo med dessa sällsynt spännande matcher på toppnivå. Även om dagens match inte höll ihop till hundra procent i kvalitet, så är dramatik alltid underhållande.

Varför vann då Höör? Ja svaret är naturligtvis i hög grad Mikaela Mässing,speciellt den första halvleken. Men mittförsvaren i båda lagen är resliga kvinnor med styrka, dock synes Höörs mittförsvar med Hvenfeldt och Thorleifsdottir något resligare. Kanske avgjordes till sist skillnaden mellan lagen just där.

I Sävehof var det de rutinerade stjärnorna som dominerade. Olivia Mellegård gör aldrig en dålig match. Johanna Ahlm verkar vara på gång liksom Emma Ekenman Fernis.

Målskyttar Sävehof: Olivia Mellegård 7, Johanna Ahlm 7, Emma Ekenman Fernis 5, Amelia Lundbäck 2, Tilda Olsson 2, Thess Krönell 1, Linnea Pettersson 1

Målskyttar Höör: Mikaela Mässing 12, Anna Johansson 5, Evelina Källhage 2, Emma Lindkvist 2, Anna Olsson 2, Emma Rask 1, Kristin Thorleifsdottir 1, Sofia Hvenfeldt 1