Nina Koppang suverän i säsongens match

Sävehofs Nina Koppang Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Topp-tre-lagen i SHE – Skuru, Sävehof och Höör – krossar oftast de övriga lagen i ligan. En imponerande överlägsenhet som dock riskerar minska matchernas dramatik och underhållningsvärde. Men när de tre möts inbördes, ja då klappar ett handbollshjärta extra hårt. Så förväntan var stor på dagens match mellan Skuru och Sävehof. Ett Skuru som har en enda förlust hittills och som häromdagen slog Höör. Men Sävehof verkar ha toppat formen, de tre senaste matchernas segermarginal uppgår till totalt 41 mål (!).

Matchen började med en jobspost för Sävehof när Nina Dano skadade sig under uppvärmningen. Unga Nina Koppang fick hastigt ersätta.

Första halvlek visade två lag med både vilja och kunnande att prestera handboll av högsta klass. Halvleken kan med fog visa sig vara en av de bästa som spelats på svensk mark på länge. Högt tempo kombinerat med till synes få enkla fel, aggressivt försvarsspel men effektiva avslut.

Det här var en jämn halvlek med högt underhållningsvärde. Allra snyggast var kanske Sävehofs anfall där bollen gick på ett snöre från långt ut på högersidan och ända bort till Trine Wacker Mortensen till vänster, gång på gång. Med sin spänst och säkerhet blev hon med fyra mål bäst denna första halvlek.

Nu väntar vi en andra halvlek och undrar, kommer matchen att hålla lika hög kvalitet då?

Halvtidsresultat: 15-14

Det är svårt att upprepa en närmast perfekt första halvlek. Så när spelkvaliteten i andra halvlek inte nådde lika högt som i första kompenserades det av kamp och offervilja.

Fram till mitten av halvleken var det målmässigt jämnt, men sen började det så smått visa sig att Sävehof var aningen vassare. Framförallt var det tre spelare som visade vägen för laget:

Sofie Börjesson med 40 i räddningsprocent. Hon malde helt enkelt sönder Skurus normalt sett starka kantspel.

Trine Wacker Mortensen, oerhört säker i sitt kantspel vilket gav sju mål i belöning.

Nina Koppang, ännu tonåring, fick i all hast hoppa in istället för Nina Dano och visade med sina spektakulära mål att hon utmanar Dano på högernian.

I Skuru hade man behövt Alexandra Bjärrenholt i bästa form, endast ett mål idag. Och även om Ulrika Olsson stänkte in sex mål och gjorde fyra assist så kan man vänta sig mer av denne gigant.

Som helhet en utomordentlig match värdig att kallas seriefinal. Sävehof är i toppform men  Skuru är hack i häl och kan hälsa vännerna från Partille att ”vi ses i SM-finalen”.

Slutresultat: 23 – 29

Skuru: Ulrika Olsson 6, Elin Hansson 5, Vilma Mathijs Holmberg 4, Hanna Cleve 3, Daniela de Jong 2, Alexandra Bjärrenholt 1, Cornelia Dahlström 1, Felicia Palm Robertsson 1

Sävehof: Trine Wacker Mortensen 7, Nina Koppang 6, Jamina Roberts 5, Laura Jensen 4, Mathilda Lundström 2, Thess Krönell 2, Ida Staxen Lagerbon 2, Thea Blomst 1

Anders Hilmersson