SHE lag 5-8 ”Klubbens målsättning är SM-guld 2020”

Ulf Schefvert och Caroline Månsson representerade Kristianstad HK. Foto: Annette Andersson

Upptaktsträffen för SHE bjöd på skratt, allvar och standardsvar. Här kommer lagen som blev tippade 5-8 av tränarkollegorna. 

8. Skövde HF. Magnus Frisk och Tilda Olsson.
Eget tips: 7

Det blev en del frågor kring fjolårets mediaturbulens runt Skövde HF. ”Självklart har det påverkat oss. Det finns en annan medvetenhet om vissa strömningar som kan finnas i en grupp. Vi är mer på alerten efter detta”.

Videofrågan till Magnus Frisk var hur handbollen utvecklats sedan 1954. ”Hur mycket tid får jag?” och skratten hördes i lokalen. ”Handbollen har fått en större medial uppmärksamhet, framför allt tack vare internet och sociala medier. Vår verksamhet är bredare. När jag började kände jag alla i klubben. Det gör jag inte längre. Spelarna tränar mer och bättre. En annan stor förändning är att man får ekonomisk ersättning. Det fanns inte när jag spelade handboll som senior.”

7. Boden Handboll. Per Johansson och Annica Ölén.
Eget tips: 8

Per Johansson avslöjade att han tänkt lägga av med handbollen efter att ha fört Kungälvs damlag till SHE-kval i våras. Men fick en nytändning av uppdraget med CSM Bucuresti, så när frågan kom från Boden blev det enkelt att tacka ja. ”Det här känns lite som utomlands. Vi har engelska som språk i allt vi gör. Intresset är stort och laget är mångkulturellt. Det är en spännande klubb med förutsättningar”.

Patrik Westberg frågade om hur det är med snacket på stan. ” Det är stort i vår lilla stad. De flesta vet vem jag är och vill snacka handboll. Så när vi förlorat väljer jag bort att gå på ICA” svarade Annica Ölén och skrattet hördes återigen i lokalen.

Det har varit snack om SM-guld och Boden, men på den frågan kom det blixsnabbt från Per J ”Ifjol gick man ut med att säga att man skulle komma femma som nykomling. Efter många raka förluster blev det som ett ok på spelarnas axlar så att prata om SM-guld är orealistiskt. Att ta oss till slutspel är däremot realistiskt.”.

6. VästeråsIrsta HF. Frenne Båverud och Victoria Högström Unéll.
Eget tips: 6

Klubben arbetar mycket aktivt med sociala medier, framför allt Facebook och Instagram berättade Frenne. ”På det sättet når vi ut till yngre personer och har också lyckats öka publikintresset. Några hundratal fler för varje säsong i tuff konkurrens med ishockeyn och bandyn. Det är vi stolta över, men inte nöjda med.”

Victoria Högström Unéll gör sin tredje raka säsong som lagkapten. ”Det blir bara roligare och roligare. Ett stort förtroende som jag försöker förvalta genom att vara en trygg person med krigarinställning. Det är viktigt i den rollen att gå till sig själv, hitta det man brinner för och sprida det vidare, speciellt till de nya unga spelarna.”

5. Kristianstad HK. Ulf Schfvert och Caroline Månsson.
Eget tips: 5

Tomas Axnér analyserade klubben och truppen med orden ”Spännande lag. Spännande stad. Bra första uppställning. Saknar bredden, bara 10-12 spelare”. Ulf Schefvert menade att ”Man får klara av det (den tunna truppen). Jag hoppas att det ska trilla dit någon ny spelare denna veckan och nästa”.

”Klubbens långsiktiga målsättning är SM-guld 2020. Det kräver att man börjar jobba med sin organisation och utvecklar egna spelare inte bara köpa in” fortsatte tränare Schefvert. Annars trivs han med att träna tjejer ”Det är roligare. Tjejer tål tuffare träning mycket bättre. De återhämtar sig snabbare, piper inte lika mycket som killar och kan inte allt på en gång”.