Kungälv allt vassare i SHE:s spurt

Yasminee Gluic, Kungälvs suveräne målvakt Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Ikväll var det dags för ännu ett Göteborgsderby, Önnered mot heta rivalen Kungälv. Matcher som osar kamp och känslor. Ikväll gällde det ännu mer då SHE-ligans sista fyra omgångar är oförsonliga mot lag som inte orkar säsongen ut. Kungälv är oroväckande nära negativt kval och Önnered kan lätt halka ned och hamna utanför slutspel.

Båda inledde matchen nervigt och målsnålt. Men Kungälv kunde efter hand visa upp en säker och effektiv offensiv. Det mesta började stämma för laget.

Raka motsatsen såg vi i Önnered. Det tog nästan nio minuter innan de gjorde sitt första mål. Först efter 20 minuter lyckades laget göra sitt tredje. Man visade upp en sällsynt bred karta av tekniska missar och avslut utan skärpa. Troligen var denna första halvlek en av de sämsta Önnered visat upp på år och dagar.

Kungälv tackade och tog emot, speciellt lagets målvakt Yasminee Gluic som ett tag var uppe i över 70 procent i räddningar.

Inför andra halvlek talade allt för Kungälv och inget för Önnered.

Halvtidsresultat: 6-11

Till en början såg andra halvlek ut att bli en fråga om att hålla nerver i styr och visa kylighet. Det gjorde inte Kungälv. Istället var det Önnered som samlade ihop resterna av sig själva och med en exemplarisk kamplusta gick till storms. Det gav ett resultat, efter 50 minuter låg Önnered under med endast ett mål, 16-17. En mäktig vändning låg i luften, men som sprack likt en stungen ballong när Önnered i sitt alltför ovårdade och desperata spel nu fick en dubbelutvisning.

Sista tio minuterna i matchen ser vi ett slocknat Önnered mot ett av självförtroende fyllt Kungälv. Önnered vissnar, Kungälv blomstrar till en klar och oerhört värdefull tvåpoängare.

Efter matchen borde Kungälv ha hissat sin målvakt Yasminee Gluic. Med en räddningsprocent på 50 procent var hon avgörande. Önnereds högeroffensiv drömmer möjligen mardrömmar i natt, på åtta försök lurade man Yasminee inte en enda gång.

I Kungälvs offensiv imponerade Linnea Rundberg på högerkanten, Mia Lagumdzija på mittnian och Alma Jöhnsson på mittsex.

I Önnered var Tilda Mathijs den enda som nådde sin normala nivå, även om några spelare i andra halvlek lyfte sig en aning från en låg nivå. Men Önnereds genomusla första halvlek var långt ifrån anständig SHE-kvalitet.

 Slutresultat: 20-26

Kungälv: Linnea Rundberg 5, Alma Jöhnsson 5, Mia Lagumdzija 4, Amanda Borgström 3, Madeleine Lindgren 2, Amanda Sjöstrand Hallman 2, Maja Fredén 2, Kristina Zubonja 1, Charite Mumbongo 1, Yasminee Gluic

Önnered: Linnea Säreborn 6, Tilda Mathijs 5, Maria Sundin 2, Nora Lundell 2, Janita Svenheden 2, Tilda Olsson 2, Anna Bardis 1

Anders Hilmersson