Kristianstads Sarah Carlström magnifik – räckte inte mot Önnered

Linnea Jönsson sänkte sitt gamla lag.Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån

Önnered -Kristianstad, två lag med starka behov av att ta poäng. För ett skadedrabbat Önnered (läs hårdskjutande vänsternian Maja Eriksson) så viktigt att man kallat in försvarsklippan Jessica Ahlert som egentligen slutat inför säsongen. Allt för att söka säkra den nuvarande slutspelsplatsen då avståndet ner till skymningslandet är farligt kort. För Kristianstad gällde det mer att försöka samla poäng för ett fortsatt framtida liv i SHE.

Tyvärr började matchen i en synnerligen gles sporthall. Stadens stora tidning hade uppgivit fel starttid varför hallen kändes befolkad först i halvtid.

Första halvlek visade att Önnered är ett jämnare lag. I Kristianstad ”lider” man paradoxalt nog av att de har planens klart bästa spelare. Hon heter Sarah Carlström och står för spelupplägg, målassist, mål och försvarsspel. Dessutom spelar hon samtliga minuter. Kanske matchas hon helt enkelt för hårt. I Önnered är bredden mer uppenbar. I första halvlek har man fler målgörare och mer av lagspel. Inför andra halvlek var frågan om Sarah Carlström skulle orka. Och om Jessica Ahlert skulle få speltid i sin (tillfälliga?) comeback. Halvtidsresultat: 14-10.

Andra halvlek var fortsatt en kamp mellan Sarah Carlström och hela Önnered. Men så en bit in i den andra halvleken fick hon alltmer assistans, framför allt av Martina Weisenbilderova och Caroline Månsson. Plötsligt var Önnereds fyramålsledning ett minne blott när Kristianstad segade ikapp och kvitterade. Sista 10 minuterna handlade därför om nerver och kyla. När en knapp minut återstår är ställningen 27-27, Önnered tar time-out, fixar en straff som ger 28-27. Men sen händer det olyckliga för planens gigant, Sarah Carlström blir utvisad. Önnered får sista chansen, tar den och vinner trots allt välförtjänt med 29-27. Men en bra match var det.

Det är svårt att se Kristianstad som ett bottenlag, men visst måste man avlasta Sarah Carlström mer. Idag spelade hon 59 minuter och 50 sekunder. Är det någon mer i SHE-ligan som gör det?

I Önnered hade man ingen stjärna idag som lyste starkare än de andra. Det kanske är Önnereds främsta styrka, jämnheten. Men Mirandas Nassers inhopp i målet i andra halvlek vägde tungt.

Hur gick det då för comebackande Jessica Ahlert i Önnered? Inte en spelminut. Å andra sidan sköttes spelet från vänsternio riktigt bra av Tilda Matthijs och Louise Karlsson. Den senare har precis lämnat tonåren och tar för sig mer och mer. Slutresultat: 29-27

Önnered: Jessica Ehrnbring 6, Ewelina Ström 5, Linnea Jönsson 4, Tilda Matthijs 4, Victoria Larsson 3, Louise Karlsson 3, Linnea Säreborn 3, Maria Sundin 1
Kristianstad: Sarah Carlström 8, Martina Weisenbilderova 6, Andrea Jacobsen 4, Caroline Månsson 4, Dajana Jovanovska 3, Linnea Efraimsson 2