Kristianstads nyförvärv från Tjeckien

Kristianstad HK nöjda med sin nya lagkompis. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Kristianstad HK har värvat in tjeckiska Martina Weisenbilderova som ser fram emot en säsong i Sverige.

Martina Weisenbilderova, 23, flyttade till Sverige och Kristianstad för drygt en månad sedan för att för första gången bosätta sig utanför Tjeckiens gränser. Anledningen: Handbollen. Att det skulle bli just Kristianstad som flyttlasset gick till var dock ingen slump. Sedan Kristianstad Handboll för flera år sedan startade sitt utbyte med träningsmatcher och läger med den tjeckiska klubben Slavia Prag har Martina haft kontakt med Sten Ravhed, som länge haft ögonen på den kraftfulla niometersspelaren.

– Det känns naturligtvis tryggt att ha en sådan kontakt under flera års tid då det ger möjlighet att skapa ett starkt förtroende, och när Martina Crhova redan banat väg kändes valet naturligt, säger Martina Weisenbilderova.

Just kontakten och vänskapen med klubbens högernia Martina Crhova, som väntar barn i november, har betytt mycket för ”Weisen”, som hon nu kallas. För tre år sedan var det nämligen Crhova som började sitt handbollsäventyr i Sverige och hennes erfarenheter och stöd har varit till stor hjälp. Att Weisen nu bor i en egen lägenhet i samma byggnad som tre av Kristianstad Handbolls andra nyförvärv har också bidragit till att hon snabbt har funnit sig tillrätta. Överraskande snabbt om man ska tro Martina själv:

– Jag är förvånad över att det har gått så bra i Sverige. Jag trivs bra i staden och i klubben, lagkompisarna är trevliga och hjälpfulla och allt känns bra. Visst, jag saknar min familj och hund i Tjeckien, men inte så mycket som jag trodde att jag skulle göra. Nu ska allt falla på plats handbollsmässigt också.

Martina Weisenbilderova är med sina 181 cm en stor och kraftfull niometersspelare med bra speluppfattning och skott. Hennes höga prestationsnivå det sista halvåret i tjeckiska Most, som är klubben hon spelade för innan hon flyttade till Sverige, gav henne en landslagsplats och därmed spel i universiaden i Korea i somras. Ett äventyr i sig som dock blev kostsamt för Weisen, då hon skadade foten. Tillsammans med en sjukdom för 1,5 veckor sedan försöker hon nu hitta tillbaka till formen igen.

– Jag har ett individuellt mål den här säsongen och det är att nå upp till samma nivå som jag hade i slutet i Most, men det är mycket nytt så jag stressar inte. Har jag nått dit efter 6 månader är jag nöjd.

Med mycket nytt syftar hon på den nya svenska spelstilen, ny position (vänsternia istället för mittnia) och nytt motstånd. Med detta har hon tillförsikt:

– Svensk handboll kräver att man kan spela på mer än en niometersposition, så även om det är lite nytt för mig att mest gå som vänsternia är det lärorikt. Jag ser fram emot videoanalyserna av motståndet så att jag snabbare kan anpassa mig till den här nya spelstilen, där jag upplever att det är mer ”fula” tag. Vi får väl se om det visar sig vara en rätt iakttagelse.

Vid sidan om handbollsplanen ska hon snart påbörja sin svenskundervisning. Det blir en intensivkurs på 20 timmar i veckan i 3 månader. Därefter hoppas hon att hon ska ha möjlighet att fortsätta jobba som polis, men vill inte gå händelserna i förväg utan tar en sak i taget. Just nu är det främst seriepremiären som hägrar:

– Det ska bli kul att dra igång på allvar, så jag längtar till premiären!