Kristianstads HK och IF Hellton säkrade elitseriekontrakt

Kristianstads HK säkrade elitseriekontrakt för säsongen 2016/17.

Kvalet till damernas elitserie hade två returmatcher på lördagen, båda matcherna där dagens hemmalag hade 1-0 i matchserien.

Kristianstads HK som vann komfortabelt uppe i Eskilstuna med 29-20 och skulle nu bara inkassera elitseriekontraktet men Eskilstuna GUIF ville annat.
Det blev en rejäl holmgång där GUIF inte vek ner sig en tum utan pressade storfavoriten in på mållinjen. Efter 15 minuter står det 2-2 efter storspel av båda målvakterna, Ida Nilsson i KHK och Louise Neidenström i GUIF sen lossnade målgörandet lite och man gick för pausvilan med 10-9 på tavlan.
Andra blev den första lik, storspel av målvakterna och vid 51.13 tar bortalaget GUIF ledningen med 16-17 och Kristianstad var illa ute. Man tar time out och vänder på steken till 19-17 efter 55.20, GUIF nosar i hasorna med ett under vid två tillfällen men spiken i kistan blev Agnes Rutqvist 21-19 efter 57.44, GUIF hade möjligheter att komma närmare men KHK höll undan vilket ger 2-0 i matcher för KHK och man lirar även nästa säsong i elitserien. GUIF gör en heroisk insats, på förhand nederlagstippade efter den svidande förlusten hemma med hela nio mål men man tar sig samman och krigar i 60 minuter, hatten av.
GUIF får ta nya tag i allsvenskan nästa säsong.

Dagens andra kvalmatch spelades i Karlstad med hemmalaget IF Hellton vs OV Helsingborg där Hellton hade 1-0 i ryggsäcken efter bortaseger föregående helg nere i Helsingborg.
OV började bäst och hade 1-3 efter 5.21 men Hellton kvitterade 4-lika efter 11.47 och sen tre raka kassar till 7-4 som snabbt blev 7-lika efter 22 minuter. Återigen tre raka av Hellton till 10-7 och lagen tar pausvila med ställningen 12-8 i hemmafavör.
Hellton är i förarsätet i andra halvlek, OV gnuggar på men kommer som närmast vid 14-13 med 17 minuter kvar. Hellton håller undan och glider sakta ifrån och slutresultatet blir 24-18.
Hellton är ett publiklag (1065 idag) och fick stående ovationer sista två minuterna från sin trogna hemmapublik när kontraktet var säkrat.

Hellton spelar elitserien även nästa säsong och OV får ta nya tag i allsvenskan och försöka nå hela vägen fram nästa säsong.

Kristianstad HK – Eskilstuna GUIF 21 – 19 (10 – 9)