Kombinera elitidrott med högskolestudier enklare

Det kan vara svårt att veta om man ska satsa på idrottskarriären eller studier. Men varför välja när du kan göra båda samtidigt? Forskning visar att det bästa för en idrottstalang är att kombinera de båda.

ANNONS

I mitten av april var det sista datumet för att söka till högskola och universitet. Detta kan ha ställt till det för många idrottstalanger som kanske stått i valet och kvalet om man ska välja idrotten eller plugget. Aktuell forskning visar nu att det bästa för en idrottstalang är att kombinera de båda.

Jens Bundegaard, forskare vid Aarhus Universitet i Danmark, studerade bakgrunden hos de aktiva i Danmarks OS-trupp i Rio 2016. Där visade resultatet att 38 procent av de 120 personer i OS-truppen studerade samtidigt som de utövade sin idrott. Det visade sig också att dessa 38 procent stod för 58 procent av den danska medaljskörden detta år.

– Det var lite förvånande att skillnaden i prestation mellan de som studerade och de som inte gjorde det skulle vara så stor. Även om tidigare studier från Australiens OS-trupper 2004, 2008 och 2012 visade ungefär samma resultat, säger Jens Bundgaard till idrottsforskning.se.

Tyvärr finns det ingen studie på den svenska OS-truppen. Däremot pågår det arbete hela tiden hur man ska kunna underlätta kombinationen mellan idrott och studier. Riksidrottsförbundet arbetar för detta, likväl universitet och högskolor runt om i Sverige. Ett nytt arbete som precis kommit ut är dokumentet ”Nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer” som Kent Lindahl och Maja Uebel på Riksidrottsförbundet varit delaktiga i.

– Faktum är att vi är det första landet i Europa som tar fram egna nationella riktlinjer för så kallade dubbla karriärer, säger Maja Uebel till idrottsforskning.se.

Läs vidare om forskningen här:
LÄNK: Så ska det bli enklare att kombinera elitidrott med högskolestudier.
LÄNK: Nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here