Julia Eriksson: ”Har höjt oss hela tiden”

Julia Eriksson avslutade tiden i Sävehof med SM-guld. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Först sex förluster, sedan 15 segrar. Julia Eriksson är en av spelarna som IK Sävehof fått tillbaka under säsongen där en stark vändning ser ut att bära till final.
– Vi har höjt oss hela tiden, säger hon.

– När vi gör det under våren spelar det ingen roll att det blev en dålig höst. Det är ju nu det gäller som mest, fortsätter niometersspelaren.

Johanna Ahlm i november, Julia Eriksson strax efter årsskiftet och Elin Hallagård som en extra förstärkning lagom till slutspelet.

Comeback är nyckelordet för Sävehofs vårsäsong, succén med den långa segerraden handlar också om hur man fått ihop laget.
– Vi har fått till en trygghet, det vi gör känner oss vi oss säkra på och litar på grundspelet. Nu behöver vi inte blicka tillbaka på det som varit, vi har god moral i laget och alla sliter för varandra, säger Eriksson som gått igenom mycket för egen del det senaste året. 

En smärtfylld sommar innan hon fick operationstid för diskbråck och ordning på sin krånglande rygg.

Rehab fram tills hon blev matchklar, stigande form och en allt viktigare pjäs med tio mål i den förra semifinalen.

Du fanns nära laget även när du inte kunde spela eller träna som vanligt?
– Jag försökte så gott jag kunde, vi är ett gött lag och det är tråkigt att bara ligga hemma efter operation.

Någon match såg du liggande på läktaren?
– Jag kunde inte sitta ner, med tryck mot nervroten fick jag ligga ner istället. Det är en viktig grej att visa att man är där men det var en tuff period. Dagens uppdrag var när man tog sig till hallen. 

Vilken känsla har du haft efter comebacken?
– I början var jag lite otajmad, men jag har kommit in i det mer och mer. Nu är jag inte rädd, kör för fullt utan problem med ryggen och har modet när jag vågar gå in i alla situationer.

Senast lossnade det på allvar, tio mål från din skottarm?
– Jag kom till många bra lägen och man var väldigt taggad. Det var bra träningar innan som vi kunde ta med oss till match, säger Eriksson som tillsammans med lagkamraterna tar bussen till Stockholm under torsdagen för semifinal tre mot Skuru IK.

Ny Sävehofseger i Eriksdalshallen ger finalplats men med tanke på bakgrunden låter Eriksson knappast funderingarna flyga iväg. 

Revansch på förra säsongen med finalförlusten, att ta Sävehof tillbaka på tronen och att hon är inne på upploppet med få matcher kvar till klubbytet och proffsflytten till danska Randers HK är stängda tankebanor.
– Vi fokuserar på torsdag, så får vi se vad om de ändrar på något eller vad vi kan slipa på. Men det kommer att bli tufft, som alltid på bortaplan, säger Eriksson. 

Vad har tagit er till 2-0 i matchserien?
– Att målvakterna har tagit allt de ska, vi står bättre i försvaret och har en bredd i anfallet med många som kan göra det.

Torsdag 19.00 Skuru IK–IK Sävehof

Julia Eriksson SHE 2017/18
Seriespelet: 10 matcher; 43 mål-9 assist-24 tekniska fel
Slutspelet: 5 matcher; 20 mål-2 assist-10 tekniska fel

Skuru IK–IK Sävehof 0–2
16 april Skuru–Sävehof 24–29. Skuru: Alexandra Bjärrenholt 6, Hanna Åhlén 6; Sävehof: Ida Odén 8.
23 april Sävehof–Skuru 28–24. Sävehof: Julia Eriksson 10; Skuru: Ulrika Olsson 7.