Johanna Kjellman, gjorde du ditt livs match?

Johanna Kjellman,Kungälv. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Hon har spelat i Kungälv i snart 12 säsonger. Hon heter Johanna Kjellman är målvakt och igår gjorde hon sitt livs match. Med en räddningsprocent på nästan 60 spelade hon en helt avgörande roll när Kungälv på bortaplan sänkte Lugi med 20-22. En knall, inte minst med tanke på att Lugi i halvtid ledde med fem mål. Vi pratar en stund med Johanna dagen efter och frågar först hur hemresan från Lund kändes?

– Den kändes riktigt bra. Faktiskt så satt jag och Amanda Borgström mest och kollade på – handboll naturligtvis!

Många lag har en härlig glädjesång i omklädningsrummet efter en seger. Hur är det med Kungälv?

– Vi skriker mest ”två poäng!”, vi har ingen bra sång men det är nog dags att skaffa en nu.

Var detta ditt livs match?

– Ja på seniornivå och med tanke på motståndet så var det nog min bästa match någonsin.

Hur gick det till?

– Ibland får man ett slags flow när allt stämmer. Man behöver även lite tur. Men jag hade gjort läxan och studerat deras skyttar på video. Hanna Flodman till exempel, som är enorm skytt, hade jag extra koll på. Nu gjorde hon ”bara” fyra mål. Men det hedrar henne att hon inte slutade skjuta.

Inför denna säsong var det en extra press på dig, du skulle ersätta Sofie Börjesson som hade en grym säsong?

– Hon förtjänade verkligen att få mer speltid än mig förra säsongen. Men jag har känt ett starkt förtroende från vår tränare och nu har det gått bra för mig denna säsong, så jag får mest speltid.

Men som handbollsmålvakt gäller det kanske mer att vara bra över tiden än att dominera en enstaka match?

– Precis, så är det. Men som målvakt är jag också mycket beroende av vårt försvarsspel, vi är ett kollektiv. Igår var hela laget bra med extra plus för Amanda Borgström, sju straffmål och fyra spelmål säger det mesta.

Som målvakt får du stenhårda skott på dig, spelare hoppar rakt in i målområdet och krockar med dig, hjärnskakningar är inte ovanliga. Varför blir man handbollsmålvakt?

– Ja, det är en bra fråga. Det började med skolhandboll, jag spelade både ute och i mål. Det visade sig att jag var bättre i mål. Men det är viktigt för målvakter att spela ute ibland och få en ökad spelförståelse. Sen är det kul att vara målvakt, man har en så avgörande roll och kan ensam avgöra matcher. Dessutom är det en härlig känsla när man lyckas göra spektakulära räddningar.

Nästa match ser ännu svårare ut, ni möter Skuru hemma på lördag.

– Det blir tufft. Men inget är omöjligt.

Anders Hilmersson