Iskall Anna Bardis avgjorde i slutsekunder

Anna Bardis. Foto: Bildbyrån

De tre senaste derbyna mellan Önnered och Heid har slutat med seger för Önnered. Men i kväll har Heid en liten, liten gnutta favoritskap, trots bortaplan. Heid är ju på slutspelsplats, två ynka poäng före Önnered på kvalplats. Dessutom värvade Heid två av Önnereds bästa spelare inför säsongen, Jessica Ehrnbring och Miranda Nasser. Så det är mycket prestige i drabbningen med två lag som känner varandra väl och där båda gärna vill tituleras ”bäst i väst”. Extra notabelt – Önnered bytte tränare igår för att få fart på poängskörden.

Första halvlek blev precis som derbyn brukar bli – laddad stämning såväl på läktaren som på plan. Båda lagens spelare sköljde ofta över av energi på bekostnad av effektivitet. Här fanns en drös av avslut som med bara en hundradels sekund mer av sikte blivit mål. Båda lagens målvakter tackade och tog emot.

Att lagen känner till varandras styrkor och svagheter var tydligt. Ändå fick Elin Hallagård göra sina patenterade rusningar och sätta tre mål. Och Tilda Olsson i Önnered gjorde sammalunda. För övrigt två spelare som var klubbkamrater ifjol och därtill svenska mästare.

Det lag som bäst kontrollerar och behåller sin energi in i slutminuter kommer att ta hem poängen. Efter en halvlek är det omöjligt att spå en vinnare. Inget av lagen kommer att vika ner sig.

Halvtidsresultat: 11-11

Andra halvlek såg till en början ut ungefär som den första – massor av avslut som borde blivit mål. Spelarna ville helt enkelt för mycket. Efter hand skärpte det till sig och målen började trilla in i allt högre grad. Men aldrig att något av lagen fick en ledning med mer än ett mål.

Nu blev det nerver och tillfälligheter som till sist skulle avgöra mötet. Och Önnereds målvakt Hanna Eriksson. Med en räddningsprocent på nästan 50 höll hon Önnered kvar i matchen. Tillsammans med Elin Hallagård var hon matchens profil.

När endast ett par sekunder återstod var ställningen 21-21. Publiken svettades av nervositet, bullernivån steg med flera decibel och nere på plan hade Önnered sista anfallet. Någon kunde fortfarande bli matchvinnare. Då steg hon äntligen fram – Anna Bardis som haft en märklig säsong med allt för lite speltid, blev den spelare som till sist visade kyla och satte det förlösande segerskottet.

Matchen hade lika gärna kunnat sluta annorlunda. Men kanske ändå ivern att vinna med hemmapubliken i ryggen var på Önnereds sida. Allra hetast på plan var lagkaptenen själv, Linnea Säreborn med outtröttlig kampvilja.

– Det är alltid speciellt att att möta Heid, men nu har vi fyra raka vinster mot dom. Och vilken match publiken fick se, sade Linnea som själv satte fyra mål.

För Heid blev detta en plågsam och kostsam förlust. Men det spel man visade upp idag borde ändå räcka för överlevnad och fortsatt möjlighet att nosa på en slutspelsplats.

Till sist fick vi se en yrande ringdans av Önnereds damer som inte gick av för hackor. Ja så värdigt kan man avsluta en thriller av bästa sort.

Slutresultat: 22-21

Önnered: Linnea Säreborn 4, Tilda Olsson 4, Anna Bardis 3, Maja Eriksson 3, Tilda Mathijs 3, Ewelina Ström 3, Lovisa Ekberg 1, Maria Sundin 1

Heid: Elin Hallagård 6, Towe Andersson 3, Jessica Ehrnbring 3, Sara Larsson Fridman 2, Linn Hansson 2, Elin Svensson 2, Kristina Zubonja 1, Annica Smidje 1

Anders Hilmersson