Höör och Gry Bergdahl krossade Sävehof

Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån.

Att uppleva Sävehof-Höör är lite som att komma in i SHE-ligans finrum. Tillsammans med Skuru är de tre lagen till synes utom räckhåll för de andra i ligan. En topptrojka som blivit alltmer given de senaste säsongerna. Ikväll möts två av giganterna i en match som handlar mer om prestige och att skaffa sig självförtroende än om att skaffa poäng – båda lagen kommer att nå slutspel och det är först i vårtider lagen ska spetsa formen. Senast de möttes hade Höör hemmaplan och vann med 26-23.

I första halvlek hade Sävehof egentligen bara ett enda problem – laget var i allt väsentligt klart sämre än Höör. Skånelaget hade synnerligen god utdelning på sina avslut medans Sävehofs skott var tama och lättlästa vilket gav Höörs målvakt Gry Bergdahl en räddningsprocent på hela 66. Sävehof ägnade därmed en hel halvlek åt att göra endast fyra spelmål och två i tom kasse. Men det ena av de två var en tjusig sak av Wilma Kroon Andersson.

En intressant duell stod mellan ligans bästa försvarare på mittsexan, Höörs Sofia Hvenfeldt, mot ligans bästa offensiva mittsexa, Johanna Forsberg i Sävehof. Där bökades och stökades det och knuffades det värre än kanske på någon position. Men båda gav och tog utan gnäll vilket hedrade dem.

Det här ser ut att bli en lätt match för Höör. Om nu inte Sävehof vaknar till och hittar lite gnista. Hemmapubliken har trots allt betalat för att få se en kamp mellan två (2!) topplag.

Halvtidsresultat: 6-13

I andra halvlek spelade Sävehof upp sig lite, men bara jättelite. Man höll någorlunda jämna steg målmässigt, men Sävehof var inte ens i närheten av att skaka Höör. I mitten av halvleken bytte Sävehofs tränare Rasmus Overby in hela sin avbytarbänk för att skaka liv i laget. Men såg bara ett Höör som fortsatte att imponera, inte minst högerflanken med Ida Gullberg och Anna Johansson. Men planens bäste var ändå Höörs målvakt Gry Bergdahl med en räddningsprocent för hela matchen på 55.

– Det är bland det högsta jag haft, sade Gry. Vi fick en bra start i matchen och kunde flyta vidare på det. Men vi är inte mer favoriter till SM-guldet efter denna match, det är långt kvar till slutspelet och mycket hinner hända.

Sävehof kommer säkerligen tillbaks i gammal god form. Men frågan är om det räcker mot ett Höör som ser farligt kompletta ut. Inte en svag punkt i den truppen.

Slutresultat: 17-26

Sävehof: Ellinor Åström 3, Trine Wacker Mortensen 2, Johanna Forsberg 2, Elin Karlsson 2, Ida Staxen Lagerbon 2, Emma Fernis 1, Hanna Örtorp 1, Linnea Pettersson 1

Höör: Ida Gullberg 6, Victoria Larsson 5, Anna Johansson 4, Kristin Thorleifsdottir 4, Isabelle Andersson 2, Emma Lindqvist 2, Evalina Källhage 1, Tilda Winberg 1, Sofia Hvenfeldt 1

Anders Hilmersson