Heid höll Boden i schack med försvarsspets

Elin Hallagård. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Storkross för ett par veckor sedan. Segern gick i repris när BK Heid ställde upp i Boden, 23–18 i en kontrollerad retur med försvaret högst upp på skalan. 

– Vi är nöjda med resultatet i sig, Boden är ett annat lag hemma än borta, sade Heids försvarsklippa Annica Smidje.

Boden tog för sig i duellerna och ordnade matchens jämnaste period direkt från start. Det tog emellertid ingen längre stund innan utvecklingen började gå i väntad riktning.

Av två alerta målvakter fick bara en full effekt bakom sitt försvar. Mie Sørensen dämpade gästernas tunga artilleri. Miranda Nasser som stängde ner för flera kantlägen kunde tacka den samlade defensiven för att många avslut inte ens prövade bortakeeperns reaktionsförmåga.

Boden körde fast mot Elin Hallagård och Smidje centralt i försvarsuppställningen. Den rutinerade duon stod för säkerhet i att möta upp motståndarna och lade till skickliga händer för bollstölder och täckta skott i jobbet bakåt.

– Vi har hittat våra roller nu, behöver inte göra så mycket ansträngningar utan tror på vårt spel bakåt, sade Smidje efter matchen med hög täckprocent.

– Det händer inte så ofta, desto roligare när det händer. Nyckeln är att hamna i så bra position som möjligt, inte chansa och inte överila sig, fortsatte Smidje som blockerade bollar på löpande band före paus.

Resultatet blev plågsamt långa stunder utan nätkänning för hemmalaget. Boden gick igenom åtta plus sju med ytterligare sju minuters måltorka i slutet av halvleken.

– Rätt fantastiskt att leda med fem när vi bara gör elva själv, sade Smidje om 11–6 halvvägs

Gästerna stötte också på patrull men hade iallafall hyfsad klaff genom målfarliga Jessica Ehrnbring.

Boden kom närmare och var synbart rappare efter paus. Johanna Hellgren (sju mål) höll i taktpinnen framåt och kom till både på genombrott och straff. 

All press på Heid som vann med 13 måls marginal när lagen möttes för två veckor sedan.

– Vi kommer in halvtaskigt i andra halvlek men håller ändå, summerade Smidje.

Towe Andersson agerade positivt, förvaltade sparkapital i skyttet från första halvlek och såg till att åtminstone två mål skiljde mellan lagen när returen närmade sig mål.

Sista tio kom de avgörande skotten i nät lika ofta av Hallagård. Desperationsspelet i ständigt underläge knöt sig till sist för Boden, Sara Larsson Fridman tajmade sin enda fullträff för Heid fint till 22–17 innan Nasser kunde briljera med ytterligare räddningar.

Heid går närmast för revansch mot Skuru på måndag, samtidigt som Boden har en fyrapoängsmatch hos GT Söder.

– Alla poäng är viktiga. Nu har serien vänt och det är skönt att börja med en vinst, sade Smidje.

Boden Handboll–BK Heid 18–23 (6–11)
Matchfakta >>
Statistik >>
Tabell >>