Hanna Fogelström, går det utför nu för Sävehofs damer?

Hanna Fogelström. Foto (Petter Arvidson/Bildbyrån.

Efter en osannolik rad av SM-finaler och SM-guld börjar Sävehofs damlag att bli en legend inom svensk idrott. Knappast någon klubb, oavsett sport, kan visa upp en sådan historisk dominans som Partillelaget. Men när man är däruppe på toppen finns det ju bara en väg kvar – neråt! Vad säger lagets manager Hanna Fogelström om det?

Hyllningarna för Sävehof är är många – trots en ojämn serie, trots dåliga internationella resultat, trots brustet korsband på Joanna Lindvall Haggren, trots förluster mot topplagen i seriespelet och storförlust mot Höör i första semifinalen. Trots detta är man återigen svenska mästare.

Men vad händer nu? Kan Sävehof verkligen behålla sin ställning efter dessa förluster:

Johanna Ahlm avslutar en sällsynt rik karriär.

Olivia Mellegård växlar upp sin karriär och blir proffs i Köpenhamn.

Elin Hallagård byter klubb och går till Heid.

Isabella Mouratidou gör detsamma men hamnar i Lugi.

Fyra av Sävehofs absolut bästa spelare. Var och en av dem med kapacitet att lyfta sitt lag och vara den helt matchavgörande spelaren. Hur bra kan Sävehof ersätta dessa spelare?

Ansvarig för rekrytering i Sävehof är förra landslagsspelaren Hanna Fogelström:

– Vi har haft liknande tunga spelarförluster tidigare och ändå rest oss ganska omgående. Vi har hört det år efter år att nu blir det tufft för Sävehof – ändå lyckas vi igen och igen. Men vi har en stark press på oss, går vi inte till final är det ett misslyckande. Det är tuffa krav, jobbet måste göras.

Hur ser ni på era internationella möjligheter?

– Vi misslyckades denna säsong med våra internationella matcher, det tog på vårt självförtroende. Men vi mötte Rostov i vår Champions League-grupp och stod upp riktigt bra, det gav oss internationell erfarenhet. Därefter gick ju Rostov till final.

Hur ska svensk klubbhandboll lyckas internationellt?

– SHE-ligan måste bli bättre. Lägstanivån i ligan måste höjas avsevärt. Det är jättestor skillnad mellan SHE-ligan och internationell handboll på toppnivå. Vi gör allt vi kan för att närma oss internationell standard, men vi behöver vara fler som sporrar varandra.

Ni har rekryterat ett gäng inför nästa säsong, är ni nöjda med truppen idag?

– Som det ser ut nu tror vi på den trupp vi har. Sen vet man aldrig om vi får ett plötsligt behov eller en plötslig möjlighet till nya förvärv.

Det måste vara drömmen att vara ansvarig för nyrekrytering för Sävehof, alla unga lovande spelare vill väl till Sävehof och er vinnarkultur?

– Ja, så är det. Jag har ett fantastiskt roligt jobb!