Hanna Fogelström: ”Alltid bra att få in nya idéer”

Hanna Fogelström. Foto (Petter Arvidson/Bildbyrån.

Högersexan kastades in i osäkerhet efter ännu en korsbandsskada. Ett år senare var Hanna Fogelström klar för en annan position som driver handbollen framåt.
– Jag börjar känna mig trygg i rollen men det är något helt annat att följa handbollen på det här sättet, säger Sävehof-managern till Handbollskanalen.

Handbollslivet fick ett abrupt hack. När 27-åringen precis hade bestämt sig för en flytt till Danmark gjorde skadeproblematiken sig påmind.
– Jag hade precis klart med Viborg och skulle vara där i två år, samma vecka drog jag korsbandet igen, säger Fogelström som fick landa hemma i Göteborg sommaren 2017.

Istället för kantlöpningar blev det rehab tillsammans med Sävehof, arbete på klubbkansliet och ett tillfälligt inhopp i Kanal 5:s TV-studio under VM i december ifjor: ”väldigt roligt men det var en punktinsats”.

I början av maj presenterade Partilleklubben sin nya personalmodell med Fogelström som manager för damlaget.
– Jag hade en provanställning i sex månader och ville vara ärlig när jag satte mig ner med ”Abbe” (Stefan Albrechtson): Det jag gjorde var bra men jag har också ambitioner, kan jag inte få en större roll måste jag gå vidare och börja plugga. Då kom det här upp, vilket jag inte hade förväntat mig. Det känns bra att klubben vill satsa på mig, säger hon efter två månader på jobbet.

– Hittills har det varit en stor utmaning med mycket att göra. Jag vet ju hur handboll funkar men det finns nya rutiner i allting.

– I mitt ansvar för damlaget ligger också att planera inför Champions League, ha träffar med sponsorer, fixa kläder och hela paketet, fortsätter Fogelström.

För närvarande har hon semester, med vissa svårigheter att släppa kontakten under Partille Cup.
– Jag har ju akademin, behöver vara med och visa mig där inne när framtiden spelar.

Just akademin, verksamheten för ungdomsspelare mellan 15-19 år har tagit det mesta av Fogelströms arbetstimmar från manager-starten.

Sävehof har traditioner och vinnarkultur i väggarna att falla tillbaka på. Oaktat finns behovet att utveckla organisationen.
– Det är alltid bra att få in nya idéer, grundvärderingarna finns kvar men vi kan titta på detaljer för att forma handbollsutvecklingen och bli bättre. Man kan heller inte bara ärva saker utan måste hitta sina tydliga grejer.

Elitlaget är tillbaka på tronen i och med SM-guldet i våras, hur påverkar det ditt jobb?
– Det påverkar ju hela föreningen och gör det mycket roligare för mig. Men det ligger ett jättestort arbete bakom att vara i finrummet. Det är lätt att snacka om det men allting måste utvecklas.

Hur bra är Sävehof inför den kommande säsongen?
– Jag tycker att vi har en bra trupp med både bredd och spets. Det betyder mycket att vi har kunnat hålla kvar sådana spelare som Olivia (Mellegård) och Emma (Fernis). Sen kompletterar vi med andra yngre och lovande som vill spela mer i Elitserien och ta chansen i Champions League.

Förutom Fogelström har Rasmus Overby kommit till på ledarsidan sedan Henrik Signell blev förbundskapten på heltid.
– Han ska vara drivande i laget. Min roll finns på kontoret och just nu arbetar vi för att hitta en assisterande tränare, säger Fogelström som skrinlagt spelarkarriären.

Eller?
– Jag undviker att prata om frågan. Just nu är jag rätt långt ifrån elitnivå. Även om jag inte riktigt accepterar det och vill säga det högt förstår jag mer och mer att jag har en ny roll.