Handbollskanalen Power rankings SHE: September

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Välkommen till Handbollskanalen Power rankings SHE med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för tabellplaceringarna. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

Här är Handbollskanalen Power rankings september!

1: H65 Höör

Tabellplacering: 1

Tips inför säsongen: 2

Har kanske inte tokdominerat, men tre segrar på tre matcher talar ändå sitt tydliga språk: H65 Höör är tillbaka och det på allvar. Det finns mycket att glädjas åt om man heter Ola Månsson och är tränare i den mellanskånska klubben. H65 har vunnit alla matcher de har spelat i september utan att spela på topp och det är naturligtvis en styrka.

På ett individuellt plan har Emma Nuhanovic tagit ytterligare kliv (sju mål och otroligt bra spel mot Skuru), Alma Skretting visat att hon är en av seriens bästa mittsexor (nio mål mot Heid) och Isabelle Andersson redan presterat på en hög nivå efter knäskadan som höll henne borta hela fjolårssäsongen.

H65 har besegrat Skuru IK, BK Heid och Lugi HF så här långt och de har dessutom gjort det utan sitt stjärnnyförvärv Cassandra Tollbring. Det blåser onekligen positiva vindar i ett H65 som lär ge Sävehof en rejäl fajt om guldet i år.

Höörs Emma Nuhanovic under matchen mot Skuru. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN.

2: IK Sävehof

Tabellplacering: 2

Tips inför säsongen: 1

Tre segrar på tre matcher och inte etta i power ranknings? Kan tyckas konstigt, jag vet. Kanske har det med mina förväntningar på detta Sävehof att göra. Med tanke på hur laget har värvat och att Jesper Östlund finns på tränarbänken borde det till och med ha sett ä-n-n-u bättre ut.

Sävehof har i tur och ordning besegrat Skara HF, VästeråsIrsta HF och Kungälvs HK och med tanke på hur de tre lagen har inlett sina säsonger har det ju knappast varit några riktiga värdemätare för gulsvart.

Positivt för Östlund och gänget? Frida Rosell ser mogen ut att ta en större roll efter att Jamina Roberts har lämnat, Nina Koppang är tillbaka och kontringsspelet med Bundsen som igångsättare verkar redan sitta som en smäck.

Sävehofs Frida Rosell.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

3: Skövde HF

Tabellplacering: 3

Tips inför säsongen: 9

Hand upp den som trodde att Skövde efter tre spelade matcher skulle ha maximala sex poäng. Ingen? Inte ens folk i Skövde HF? Jag tänkte väl det.

Men det är en otroligt imponerande säsongsinledning av Skövde och Daniel Birkelunds lagbygge, med betoning på lag, ser riktigt intressant ut. I premiären bortabesegrades ”Real Önnered” med 27–25, en skalp i sig. Skövde nöjde sig dock inte där. I omgången efter kom toppgänget Skuru på besök och då vann Skövde med en boll efter att Elma Örtemark avgjort på en japan (där hon visserligen var duktig nere) i sista sekunden.

Av bara farten besegrades allsvenska, nej förlåt, SHE-gänget, BK Heid med 30–20. Det som är mest imponerande med Skövde är att de, bortsett från möjligtvis nämnda Örtemark, inte är särskilt beroende av någon specifik spelare. Jag börjar redan ångra mitt tips där jag placerade Skövde utanför slutspel.

Matilda Forsberg, Skövde HF.
Foto: Viktor Ljungström

4: Kristianstad HK

Tabellplacering: 5

Tips inför säsongen: 10

Otroligt nederlagstippade inför premiären mot Lugi. Men Saga Johanssons försvarsspel mot Bella Gulldén kombinerat med Siw Aabech spel på offensiv planhalva och enorm tränarrutin från Ulf Schefvert gjorde att KHK superskrällde i premiären.

Av bara farten körde KHK sedan över Skara och återigen var det den danska stjärnan som levererade. Sju mål i premiären följde Aabech upp med tio fullträffar mot Skara. Det fanns embryon till det förra säsongen – nu har Aabech visat att hon kan vara en av seriens bästa offensiva spelare.

Dessutom har nyförvärven, med rumänskan Andreea Tecar i spetsen, presterat bättre än förväntat. Och därför står KHK med två poäng efter tre omgångar. Förlusten borta mot VästeråsIrsta var väntad – reaktionen på succéstarten skulle komma någon gång.

Kristianstads Siw Aabech.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

5: IF Hallby

Tabellplacering: 6

Tips inför säsongen: 11

Snacket inför säsongen var att premiärmatchen mellan IF Hallby och BK Heid mycket väl kunde avgöra vilket lag som skulle klara sig kvar i SHE den här säsongen och vilket lag som skulle åka ur. Man kan väl lugnt säga att Hallby gick på knock i den matchen. Seger med 28–18 och SHE-kontraktet säkrat. Eller? Så enkelt är det naturligtvis inte, men faktum är att Hallby har fortsatt att imponera även i omgångarna som följt.

En poäng hemma mot storsatsande Lugi var riktigt imponerande och även om det blev förlust borta mot Skara i den tredje omgången var det ett Hallby som tog sig tillbaka och skapade nerv i matchen efter att det ett tag såg ut som om de skulle förlora med lika stora siffror som de besegrade Heid med i premiären.

Vad har imponerat i Hallby? Försvarsspelet är ”äckligt” när det fungerar. Hallby vågar spela sitt spel och gör det på ett smart sätt. Dessutom är det flera spelare som levererar och inte bara viktiga Emma Wahlström. Det kan bli en mycket kul säsong för detta frejdiga Hallby.

Elsa Helle, IF Hallby.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

6: Skuru IK

Tabellplacering: 7

Tips inför säsongen: 3

Knapp förlust i premiären hemma mot H65 Höör. Ännu tajtare förlust i matchen därefter mot Skövde. Skuru har inte haft marginalerna med sig så här långt. Eller vad är det nu tränare brukar slentrianslänga sig med, att marginaler är något man förtjänar?

Skuru har inte på något sätt spelat dåligt, men om vi börjar med matchen mot H65 mötte de helt enkelt ett bättre lag, ett mer färdigt lag och ett lag med betydligt fler spetsspelare. Det är konstigt och ovant att skriva det om Skuru, men de har mycket jobb kvar att göra med den visserligen unga och intressanta truppen.

Kanske vände det i den tredje omgången när de krossade Önnered på hemmaplan, men samtidigt har det inte riktigt gått att känna igen Skuru så här långt. Kanske är det inte så konstigt heller med tanke på vilka spelare som har lämnat. Men 24, 24 respektive 30 mål är ju inte särskilt imponerande vad gäller målskyttet. Där har Oscarsson Söder en del att jobba med.

Skurus Amelia Lundbäck jublar under matchen mot H65 Höör. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN.

7: VästeråsIrsta HF

Tabellplacering: 4

Tips inför säsongen: 8

Jag vet att det kan tyckas lite lågt att placera VästeråsIrsta som sjua, de har ju trots allt vunnit två av tre matcher och den enda förlusten så här långt kom mot Sävehof.

Men jag tycker snarare att VI har vunnit för att deras motståndare inte presterat än att VI själva varit otroligt bra. Missförstå mig inte, Frenne Båveruds lag har gjort jobbet som besegrat Kungälv och Kristianstad, men det har inte sprudlat om spelet.

Oavsett är det en positiv start för ett lag som det är väldigt svårt att veta var de står. Bäst individuellt har Tilde Skoog (ej förvånande) varit. Där bakom har det istället handlat om laget och det är kanske precis det som VästeråsIrsta behöver. Det ska bli oerhört spännande att följa det här gänget framöver.

Tilde Skoog, VästeråsIrsta.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

8: Skara HF

Tabellplacering: 9

Tips inför säsongen: 7

I premiären ställdes ”gamla” Skara mot superfavoriten IK Sävehof och då var det så klart ingen skräll att det blev förlust. Prestationen var det egentligen inget större fel på och naturligtvis var det toppspelarna som presterade: Melanie Felber, Sofia Berndtsson och inte minst Sara Johansson.

Det var i den efterföljande matchen som ”alla” kunde ställa högre krav på Skara. Bortamatch mot ett Kristianstad HK som visserligen slog Lugi i premiären, och en match som Skara bör vinna om det ska bli en trevlig säsong. Men inte nog med att Skara förlorade (34–29 vann KHK med) så blev de utspelade långa stunder. Siw Aabech gjorde som hon ville mot Skara som inte såg ut att ha något motmedel.

Jag tror att segern mot Hallby senast var oerhört viktig för Skara. Den skapade arbetsro inför landslagsuppehållet och framförallt fick Skara visa att de är ett bra lag. Sen finns det fortfarande en del frågetecken. Vad hände på slutet när Hallby tog ikapp? Skara vann bara med två mål trots att Hallby hade betydligt fler tekniska fel och utvisningar, en oroande statistik om man håller på Skara.

Sofia Berndtsson, Skara HF.
Foto: Viktor Ljungström

9: Önnereds HK

Tabellplacering: 8

Tips inför säsongen: 5

Har vi (jag) överskattat Önnered i år igen? Efter tre omgångar känns det givet att svara ja på den frågan. För trots en stark trupp med flera spetsspelare och en skicklig tränare står Önnered med två poäng efter tre omgångar.

Förlust hemma mot Skövde och borta mot Skuru är inte vad ÖHK hade hoppats på. Det stora problemet har enligt mig varit anfallsspelet. ÖHK har inte gjort över 25 mål ännu den här säsongen och då räcker det inte med att ha en av seriens bästa målvakter i laget.

Linn Hansson är nog den enda som har levererat framåt på den nivå man kan förvänta sig, i övrigt finns det mycket mer att ta av vad gäller truppen. Annars riskerar årets säsong att bli skrämmande lik den förra med ett ojämnt och identitetslöst Önnereds HK.

Önnereds Linnea Säreborn.
Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

10: Kungälvs HK

Tabellplacering: 11

Tips inför säsongen: 6

Har verkligheten kommit ikapp Kungälvs HK? Kanske. Verkligheten verkar definitivt ha kommit ikapp lagets anfallsspel, åtminstone om vi enbart tittar på de här tre första omgångarna i SHE.

För oj vad anfallsspelet har hackat. Fantasilöst, energilöst och utan spets. Dessutom slarvigt där Kungälv har bjudit sina motståndare på mängder av enkla mål efter att de själva har stått för tekniska fel. Kungälv har gjort 21 mål på VästeråsIrsta, 17 (!) på Önnered och 22 på Sävehof.

Bakåt har det sett skapligt ut och Mia Lagumdzija är naturligtvis fortfarande otroligt vass. Men i övrigt ser det rätt skakigt ut. Efter tre raka förluster är det så klart så att något måste hända, men jag är säker på att Hamed Khazrai jobbar stenhårt med sina spelare under landslagsuppehållet och att Kungälv kommer att gå att känna igen vad det lider.

Hamed Khazrai.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

11: Lugi HF

Tabellplacering: 10

Tips inför säsongen: 4

Bella Gulldén och Emma Fernis var på plats och tanken var givetvis att Lugi skulle dominera direkt. Men Gulldén har varit halvskadad och Fernis har bara tagit hand om straffar, så något av ett antiklimax har det varit. Framförallt med tanke på att Lugi har en poäng efter tre spelade omgångar.

Förlust hemma mot tippade bottengänget Kristianstad i premiären följdes upp av en poäng som satt väldigt långt inne borta mot Hallby, något laget följde upp med att klappa ihop totalt i derbyt mot H65.

Visst, Lugi har stora skadeproblem och det är ju en stor del i varför det har gått som det har gjort, men det måste vara fler spelare som tar ansvar. Så här långt (när Gulldén inte har varit på plan) har det bara handlat om Cecilie Bjerre. Den långa danskan har visserligen varit väldigt vass, men nu kan även hon vara skadad och borta från spel ett tag. För Lugis del vill det till att Gulldén blir kvitt sina skadeproblem och att hon bär det här laget på sina axlar, annars kan några dystra månader vänta i universitetsstaden.

Cecilie Bjerre, Lugi.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

12: BK Heid

Tabellplacering: 12

Tips inför säsongen: 12

Precis som väntat har det sett riktigt tungt ut för Heid. Jag tror att vi alla kände att premiären mot Hallby skulle vara en fingervisning om vad för Heid vi skulle få se i år. Poäng där eller till och med seger och kanske kunde Heid skrälla den här säsongen.

Istället förlorade Heid med tio mål mot nykomlingen, 14 bollar mot H65 och tio bollar mot Skövde. Ridå.

Men tro inte att det saknas glädjeämnen för det. Ida Berlin är ett sådant. Vänsternian har gjort 21 mål på tre matcher och har definitivt potential att bli en attraktion i höst.

Heids Ida Berlin.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN