Handbollskanalen Power rankings SHE: November

Skurus Cornelia Dahlström och Elin Hansson. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Välkommen till Handbollskanalen Power rankings SHE med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för tabellplaceringarna. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

Här är Handbollskanalen Power rankings november!

1: Skuru IK

Aktuell tabellplacering: 1

Ranking efter oktober: 1

Tre månader in på säsongen och Skuru har varit etta i tabellen rakt igenom. Såväl i SHE-tabellen som i power rankings. Men så har Skuru ännu inte förlorat en match, de har inte ens tappat poäng.

I november har Nackalaget varit precis lika dominant som under september och oktober. Två segrar där laget gjorde 44 mål i båda matcherna, visserligen mot bottenlagen Heid och Kärra, men ändå. Dessutom en övertygande seger mot ett Kungälv som gjort flera fina resultat i år.

Skuru är enligt mig ännu bättre än de var förra året. Visst, de har ingen Rebecca Nilsson i mål längre, men Josephine Nordström har ersatt på ett bra sätt. I övrigt är det mer eller mindre samma lag och dessutom har de fått en fin utveckling på spelare som Clara Bergren. Högersexan har fått stort förtroende i Malin Berndals frånvaro och tackat för det genom att vara effektiv från sin kant.

Det hjälper naturligtvis Skuru att de har seriens näst bästa spelare i Alexandra Bjärrenholt. 29-åringen leder såväl skytteligan som assistligan och är dessutom en av SHE:s bästa försvarsspelare.

Clara Bergsten, Skuru IK.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

2: IK Sävehof

Aktuell tabellplacering: 2

Ranking efter oktober: 2

Det är lite ”pick your poison”-läge om jag nu ska välja en etta och en tvåa mellan Skuru och Sävehof. För i ärlighetens namn tycker jag inte att Sävehof har varit sämre än Skuru i november. Tvärtom har lagen varit otroligt jämna, så jag hade lika gärna kunnat placera Sävehof som etta.

Sävehof har gjort vad de har behövt i de tre matcher de har spelat i november. Storsegrar mot Skövde HF, Kristianstad HK samt Kungälvs HK imponerar naturligtvis. Det är kanske inte så att Sävehof har spelat otroligt bra handboll, men de har gjort det tillräckligt bra för att vinna och samtidigt inte slösat för mycket kraft med tanke på Europaspelet.

Jag har svårt att se att någon specifik spelare i gulsvart har varit bättre än någon annan. Bortsett från Jamina Roberts då som i princip alltid är bäst på plan. Men det nederländska nyförvärvet på linjen, Tamara Haggerty, har varit väldigt nyttig i båda riktningar.

Om jag ska säga något mer om Sävehofs form kontra Skurus är det kanske att Skuru började från en lite högre nivå och har kanske inte blivit bättre under säsongen. Jag tycker att Sävehof har blivit bättre och bättre varje månad.

Tamara Haggerty, IK Sävehof.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

3: Lugi HF

Aktuell tabellplacering: 4

Ranking efter oktober: 9

Lugi har klättrat och klättrat i den här tabellen och det är kanske inte så konstigt. Laget började säsongen rätt uselt och det såg ut som att ett riktigt jobbigt år låg framför laget. Men så började nyckelspelare att friskna till och vips var Lugi ett av seriens formstarkaste lag.

Vad är det då som ligger bakom förhandlingen? Det enkla, och kanske mest sanningsenliga, är att Emma Navne gör det mesta. Danskan är så otroligt viktig för Lugi och är en av få spelare som inte spelar i Sävehof eller Skuru som hade gått in i vilket lag som helst i serien.

Lugi inledde november med att spela oavgjort hemma mot Skövde i en match som de borde ha vunnit. Efter det har H65 Höör krossats på bortaplan (Navne gjorde tio mål och Cecilie Bjerre elva i den matchen) och i den senaste omgången besegrade Lugi ett Önnered som imponerat stort under säsongsupptakten.

Lugi har inte ett bättre lag än Önnered, åtminstone inte på pappret, men de var bra i rätt situationer i den matchen och det kommer alla lag i den här serien långt med.

Cecilie Bjerre, Lugi HF.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

4: Önnereds HK

Aktuell tabellplacering: 3

Ranking efter oktober: 4

Önnered sjunker en plats i rankningen och det är lätt att se varför. Lugi besegrade Önnered och det räcker för att Lundalaget ska knipa tredjeplatsen framför ögonen på Kristian Berndtsson och hans ÖHK.

Men visst har Önnered varit bra även i november. Planenlig kross borta mot Kristianstad HK och en något tuffare match att vänta mot Skövde, men likväl seger. Plumpen, om man nu kan kalla det en plump att förlora borta mot ett lag med två av seriens mest formstarka spelare, var den mot Lugi. Där kom Önnered inte riktigt upp i samma nivå försvarsmässigt och framförallt hittade ingen lösning på Lugis ”one two punch” i firma Navne/Bjerre.

Men jag tycker fortfarande att Önnered är ett bättre lag än Lugi och det kommer att visa sig i slutändan. Tredjeplatsen i SHE känns vigd åt ÖHK och den stora anledningen till det är att Önnered har störst bredd i SHE av ”de övriga lagen”.

Önnereds HK.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

5: VästeråsIrsta HF

Aktuell tabellplacering: 7

Ranking efter oktober: 8

VästeråsIrsta är ett annat lag som har klättrat i tabellen. Men i VästeråsIrstas fall, till skillnad från Lugi, så är jag inte säker på att VI har blivit så där otroligt mycket bättre under de här månaderna.

Under november vann VI två av tre matcher och på pappret ser ju det fantastiskt bra ut. Men segrarna kom mot Kärra och Heid. Visserligen storsegrar i båda matcherna, men det är ju precis vad ett lag med spelare som Ulrika Olsson och Hannah Flodman ska kunna leverera. Eller?

I den första matchen i november fick VI däremot storstryk borta mot H65 Höör. Det är med andra ord fortfarande svårt att veta var det här laget egentligen står. Klart är att oavsett var laget står hänger mycket på Ulrika Olssons axlar.

Vänsternian är inblandad i allt i offensiv väg. Problemet är vad som händer där bakom. Näst bästa målskytt har gjort 27 mål färre än Olsson och näst bästa passningsläggare har gjort 26 assist färre. Känns det här resonemanget igen? I så fall är det inte så konstigt, jag har dragit det flera gånger förr. Men när ska VI börja spela som ett lag? Kanske har de hittat formeln samt självförtroende i och med segrarna mot Kärra och Heid.

VästeråsIrstas Viola Paulsen.
Foto: Andreas Sandström, Bildbyrån.

6: H65 Höör

Aktuell tabellplacering: 8

Ranking efter oktober: 10

Jag tycker att H65 ser bättre och bättre ut, men det är fortfarande tydligt att de saknar en pålitlig målskytt på niometer vid sidan av Amelia Lundbäck. Mittnian gör ett hästjobb match efter match, men är på tok för ensam. Visst finns det andra skickliga spelare, men det saknas tyngd och målskytte för att H65 ska kunna kriga i toppen där vi är vana att se laget.

H65 inledde november med att besegra VästeråsIrsta och då tänkte jag, och säkert många med mig, att nu var minsann det gamla H65 tillbaka. Då såg det riktigt bra ut stora delar av matchen och flera spelare levererade. I matchen efter förlorade H65 med tio bollar hemma mot Lugi. Och så var det med den tesen.

H65 fick istället avsluta månaden starkt med att vinna borta mot Kärra och återigen var det Amelia Lundbäck som bar offensiven på sina axlar. Lundbäck ser ut att trivas med det enorma förtroende hon får av Ola Månsson – nu gäller det bara att H65 får till helheten i sitt spel lite bättre. I så fall kan de klättra ytterligare i tabellen.

Amelia Lundbäck, H65 Höör.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

7: Kungälvs HK

Aktuell tabellplacering: 5

Ranking efter oktober: 7

En lite tuffare månad för ett Kungälv som annars har inlett säsongen piggt. Två förluster och en seger har det blivit i november, men förlusterna kom mot Sävehof och Skuru och det är inte mycket att säga om det.

Segern kom i en tajt historia borta mot Skara HF och även om Magnus Frisks lag har kombinerat spel i Europa med SHE och kanske inte varit fullt påslagna är det trots allt imponerade att vinna borta mot ett lag som spelade semifinal i våras.

En stor anledning till att Kungälv fortfarande går starkt i serien (de ligger trots allt femma och många inklusive jag tippade laget utanför slutspel) är jämnheten i laget. Här är det knappast en stjärna utan istället ett lag. Sedan skadar det så klart inte att Mia Lagumdzija öser in mål. Mittnian ligger sjua i skytteligan.

Mia Lagumdzija, Kungälvs HK.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

8: Skövde HF

Aktuell tabellplacering: 6

Ranking efter oktober: 6

Skövde bara åtta i power rankings, de ligger ju sexa i tabellen och har överraskat positivt hela säsongen? Ja, absolut. Men grejen är att Skövde inte har fått spelet att stämma på samma sätt i november, vilket en poäng på tre matcher bevisar.

Förlust med tre mål borta mot Önnered är inte hela världen och storförluster mot Sävehof kommer varje säsong, men det kunde lika väl ha blivit tre förluster eftersom Skövde hade lite tur att de fick med sig en poäng mot Lugi.

Kanske är smekmånaden över, kanske är det något annat. Det är möjligt att Skövde har kommit tillbaka till jorden lite nu. Det finns dock ett annat grundspel med Daniel Birkelund som huvudtränare, så Skövde har goda möjligheter att nå slutspel i år.

Melina Pilav, Skövde HF. Foto: Viktor Ljungström

9: Skara HF

Aktuell tabellplacering: 10

Ranking efter oktober: 5

Vad är det som inte stämmer i Skara HF? Så hade det kunnat låta, tre månader in på säsongen. Men jag tycker inte riktigt vi är där, åtminstone inte än. Det är klart att tiondeplatsen inte är bra nog, framförallt inte för ett lag som har ambitioner att nå topp fyra, men jag känner mig ändå lugn.

Magnus Frisk och hans ledarskap innebär att de sitter lugnt i båten i Skara, det är jag helt övertygad om. Och visst har det sett något bättre ut i spelet, även om det kanske inte har visat sig i poängkolumnen? Jag tycker det.

En knapp förlust hemma mot Kungälv och stabil seger borta mot Heid är Skaras facit den här månaden. Men på frågan vad som behöver bli bättre för att Skara ska klättra i tabellen är svaret enkelt: allt.

Skaras Linnea Sundholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

10: Kristianstad HK

Aktuell tabellplacering: 9

Ranking efter oktober: 3

Det finns de som såg Kristianstad HK som en dark horse den här säsongen. Det är lätt att förstå varför – truppen har förbättrats rätt rejält och Ulf Sivertsson har fått en hel försäsong att jobba med laget. Och det såg rätt bra ut inledningsvis. Efter oktober rankade jag KHK som seriens tredje bästa lag, men nu sjunker de mer än något annat lag i rankingen.

Det krävs knappast någon avancerad utbildning för att förstå varför. KHK har förlorat stort två matcher i rad och det har sett stressat, ostrukturerat och rörigt ut. 18 gjorda mål hemma mot Önnered är riktigt uselt.

Det går kanske att skylla på Europaspelet i viss mån (där ju KHK är vidare), men det går inte att fylla allt på det. Nej, det är inte mycket som stämmer i Kristianstad just nu.

Sofia Delac. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

11: Kärra HF

Aktuell tabellplacering: 11

Ranking efter oktober: 11

Som Kärra krigar. Det går inte annat än att imponeras över kämparglöden och inställningen. Kärra gör verkligen allt som ett lag, match efter match. Men de når inte riktigt hela vägen fram och det är helt enkelt så att de inte har erfarenheten eller i vissa fall klassen att vinna matcher i SHE.

Däremot imponerar 35 gjorda mål mot Skuru. Men tre förluster på tre matcher i november och det går inte annat än att placera laget långt ner i power rankings.

Meja Bernvid, Kärra HF.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

12: BK Heid

Aktuell tabellplacering: 12

Ranking efter oktober: 12

Det börjar bli lite tjatigt, det här. Heid förlorar och förlorar, omgång efter omgång. Att förlora med fyra mål hemma mot Skara var rätt bra jobbat, men i övrigt har laget förlorat med 25 mål mot Skuru och 16 mål mot VästeråsIrsta. Det säger en del.

Johan Petersson har kommit in och han har säkert försökt att ändra på en del saker, men så här långt har det inte hjälpt. Heid har fortfarande otroligt svårt att få till några stopp i försvarsspelet och framåt ser det tunt ut.

Det luktar Allsvenskan för BK Heid.

BK Heid deppar.
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN