Forsberg om fina starten i SHE, att ladda om i Allsvenskan & Skövde som topplag

Matilda Forsberg, Skövde HF. Foto: Viktor Ljungström

Tre matcher – tre segrar. Tre matcher – 20 mål. Skövde HF och Matilda Forsberg har inlett säsongen i SHE alldeles lysande och i en intervju med Handbollskanalen berättar högersexan om starten, varför hon laddade om i Allsvenskan och om Daniel Birkelunds betydelse.

Skövde HF har inte spelat slutspel i SHE sedan säsongen 2016–17 och fram till att Daniel Birkelund tog över som tränare inför förra säsongen såg föreningens utveckling rätt dyster ut. Men norrmannen har fått fart på den anrika klubben och förra säsongen var laget endast en poäng från slutspel.

I år har Skövde inlett säsongen med tre segrar på tre matcher och har därmed kontakt med topptippade IK Sävehof och H65 Höör. En av anledningarna till succén är Matilda Forsberg, högersexan som har öst in mål så här långt.

– Det är svårt att sätta fingret på varför det har gått så bra för oss, men vi har fått ihop det bra tillsammans. Vi har kanske inte riktigt den där spelaren som sticker ut, även om Elma (Örtemark) är väldigt duktig. Vi behöver alla spelare, säger Matilda Forsberg till Handbollskanalen.

– Daniel är väldigt mån om alla som individer och att lyfta styrkorna hos varje spelare. Jag får göra det jag är bra på. För egen del hade jag en tuff försäsong och jag kände att jag inte kunde göra mål, men Daniel var snabb med att säga till mig att han inte var orolig utan han visste vad jag kunde. Han tror på en och det är den stora skillnaden.

Din egen start på säsongen i SHE, vad säger du om den?

– Det har gått lite bättre än vad jag själv hade trott och det är så klart jättekul. Jag ser mycket matcher och känner jag mig rätt påläst. Det har hjälpt mig. Sen har det så klart också hjälpt att jag känner ett starkt förtroende och det gör mig trygg när jag spelar. Jag vågar göra fel och jag vågar ta 50-50-läget och verkligen gå för det. Det mentala gör stor skillnad.

Matilda Forsberg har gjort 20 mål på tre matcher och ligger fyra i skytteligan, rätt bra för en spelare som ”inte kunde göra mål under försäsongen”.

– Jag är ändå besviken, jag borde ha gjort några fler. Men jag får vara nöjd, jag spelade ju i Allsvenskan förra säsongen och det är alltid svårt att veta var man står när man flyttar till en högre serie. Men det har visat sig att om man tränar på och gör jobbet så lönar det sig.

Och du blev uttagen i månadens lag i SHE, hur känns det?

– Blev jag? Det visste jag inte. Det var kul att höra. Det är där jag vill fortsätta att vara så då har jag det att kämpa för.

Det syns att Matilda Forsberg tycker att det är kul att spela handboll. Annat var det för några år sedan, när hon efter några säsonger i VästeråsIrsta bestämde sig för att sluta med handboll.

– Jag mådde inte bra och hade mycket prestationsångest kopplat till hur jag är som person men även som handbollsspelaren Matilda. Det blev en knockout helt enkelt, säger hon.

– Successivt kom suget efter handbollen tillbaka. Jag älskar att vinna, jag älskar att tävla och jag älskar att göra mål. Alla de här grejerna fick mig att fråga mig själv varför jag hade slutat. Jag tycker ju om handboll, men jag behövde jobba med mina hjärnspöken och det gör jag än idag.

Hur vände det?

– Jag var och pratade med idrottspsykologer för att få hjälp med den biten.

I förra veckan berättade Emma Friberg om psykisk ohälsa och Matilda Forsberg skriver under på att klubbarna har en del förbättringspotential när det gäller sättet de jobbar med spelarnas mentala hälsa.

– Klubbarna kan ju alltid fråga spelarna hur de mår och varför de mår som de mår. Man kan lätt känna sig ganska ensam när man är i det. Så det hade verkligen varit en fördel om klubbarna började jobba mer med den biten.

Men comeback blev det och den kom i AIK i Allsvenskan. Forsberg var en av seriens bästa spelare och närmast ostoppbar från högerkanten. Då hörde Skövde HF av sig, men det var knappast hennes förstaval.

– Från början var Skövde mitt sista alternativ. Men det handlade inte om klubben utan mer om att jag studerar vid sidan av handbollen och trodde inte att det skulle gå att göra i Skövde. Men sen kom jag hit, eftersom Skövde vill spela en snabb handboll, och det är jag glad för.

24-åringen är inte sen med att hylla tränaren Daniel Birkelund och hans betydelse för både klubben och för henne personligen.

– Han betyder väldigt mycket. Jag hade ju som sagt en rätt kämpig försäsong, men han kommunicerade bra med mig och det har gjort otroligt mycket nytta. Jag kan uppleva att tränare ibland är väldigt instängda i sig själva och inte säger så mycket, men så är det inte med Daniel.

Skövde ligger alltså trea i SHE efter tre spelade omgångar. På frågan om det är dags för alla utanför Skövde att ta klubben på allvar svarar Matilda Forsberg så här:

– Vi får vara lite ödmjuka och säga att folk får tro vad de vill. Men självklart tycker jag att vi är värda att höjas lite mer ibland.