I fokus: Anna Lagerquist – en modern mittsexa

Anna Lagerquist. Kenneth Landgren

Hon slog igenom i TV-rutan under hemmaEM i december, landslagets nya mittsexa Anna Lagerquist. Kvick, rörlig med snabba fötter och bra blick för spelet fångade hon in motståndarna eller vred sig loss på linjen. Handbollskanalen tog ett snack med lagkaptenen i Sveriges just nu bästa klubblag, serieledarna i SHE, LUGI HF.

Hur var det att delta i ett seniormästerskap i Sverige?

– Fantastiskt. En oerhörd upplevelse att få spela på hemmaplan med det publikstödet.

Det blev sex egna mål för Anna Lagerquist och dessutom fick hon många straffar med sig. Bakåt var det samarbete med fd LUGIstjärnan Sabina ”Sabbe” Jacobsen (FCM) i mittförsvaret.

– Sabbe styrde och vi fick snabbt en bra kommunikation med tydliga regler och avtal.

De roligaste motståndarna tyckte hon att Frankrike var med sin fysiska spelstil i både anfall och försvar och Nederländerna som tryckte i alla lägen.

– Det var en helt ny upplevelse att möta ett lag med det tempot.

Men nu är det fullt fokus på det avslutande seriespelet. LUGI leder SHE med tre omgångar kvar.

– Vi har mycket glädje och energi i laget, sporrar varandra och spelar disciplinerat. Det krävs att alla ger allt och bidrar för att vi ska lyckas.

Annas handbollsspelande startade med att storebror Axel gjorde det som många barn gör i hemstaden Lund. Han började träna handboll. Två år senare, hösten 2001, fick lillasyster äntligen gå i Lugis bollskola.

– Jag gillar att röra på mig och tyckte att det var roligt med boll.

Ganska snabbt fann hon sin favoritposition på linjen. Lagkamraten Anna Bardis (numera Eslöv) var duktig på att hitta henne med läckra inspel och Anna fick göra många mål. Det blev spel i Skånelaget i både Sverigecupen och Juniorelitcupen. Hon blev uttagen till alla riksläger och tillhörde bruttotruppen i det framgångsrika ungdomslandslaget födda 1992/93 och var med och tog ett UVM-guld 2012. (Konkurrenterna på linjen var förresten Linn Blohm och Clara Monti Danielsson).

Säsongen 2010/2011 kom debuten i elitserien när Dragan Brljevic tog över efter Niklas Harris. Den första säsongen var det mycket se och lära. Successivt blev det mer och mer speltid, framför allt i försvaret, tillsammans med radarpartnern mittsexan Clara Monti Danielsson (Randers).

I november 2014 var olyckan framme. I hemmamatchen mot Rocasa Gran Canaria, EHF-cupen, gick det främre korsbandet av. Det blev operation och rehabilitering. Tio månader senare, i september 2015, gjorde LUGIs mittsexa comeback i seriepremiären mot BK Heid som lagkapten.

– Clara hade flyttat till Danmark och det blev naturligt att jag tog över.

Sedan dess har framgångarna kommit med landslagsspel och nu serieledning med moderklubben. Till sommaren blir det flytt till Danmark och nya klubben Nykøbing Falster Håndbold, NFH.

– Jag vill se hur långt jag kan pusha mig själv och kände att deras sätt att spela handboll passar mig, förklarar hon klubbytet. Om nye tränare Jakob Larsen har hon bara gott att säga.

Avslutningsvis vad har du för tips att dela med dig av till yngre spelare?

– I försvaret är det viktigt att vara smart, snabb i fötterna och ett steg före motståndarnas skyttar. Det gäller att lista ut vad som är på gång. I anfallen jobbar jag mycket med att rycka bakom försvaret. Det skapar förvirring och egna lägen. Ta dig tid att läsa av spelet och uppskatta alltid när du lyckats skapa ett läge.

Fakta

Född: 16 oktober 1993
Moderförening: LUGI HF
Handbollsmeriter: UVMguld 2012, två SM-finaler 2012 och 2013
Position: Mittsex eller linjespelare
Utbildning Läser andra året på Lunds Tekniska Högskola inriktning medicin och teknik