EXTRA: SM-guld till IK Sävehof

Sävehofs spelare jublar med pokalen. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån.

IK Sävehof gjorde det! Den tredje finalen blev den jämnaste och mest underhållande men fick samma utfall som de tidigare. Sävehof slog till med uddamålsseger, 27–26 och knäckte Skuru IK med 3–0 i matcher.

Emma Fernis med vanan inne från avgörande finalinsatser satte det avgörande målet i den sista förlängningsminuten. Spiken för en avgörande drabbning där Skuru vände sent men Sävehof kunde svara med en comeback innan ordinarie tid var över.

Tio effektiva minuter senare hade Partillelaget försvarat sitt SM-guld.

Maktfaktorn må ha minskat, Sävehof är inte längre ohotad etta från säsongsstart till finalslut. För andra året i rad, det första med Rasmus Overby som tränare var gulsvart istället bäst när det gällde och slog seriesegraren i raka guldmatcher.

Klubbens 14:e damguld, en strålande uppvisning och som vanligt en avskedsföreställning på olika håll och kanter.

Bland annat för Johanna Ahlm som satte punkt som ryggrad i guldkedjan. Elin Hallagård tog farväl efter en insats som grandios bollfördelare och central uppspelspunkt.

I match tre hade Sävehof en avgörande detalj i sju-mot-sex-variationerna från timeouten vid 58.30 fram till kvitteringen strax före full tid.

Kantkylan från Fernis och Olivia Mellegård med fem mål vardera bar också under extratiden. Sävehof höll ihop en omtumlande match med flera små skiftningar.

Samtidigt hade silvermedaljörerna i Skuru IK sin finaltopp, lyfte laget i utsatt läge med mer energi när det behövdes som mest.

Strax innan paus kom det den första signalen, straffmål och utvisning som lättade upp en småtung halvlek till 11–13.

Fotfäste, de grönklädda behöll hoppet och överkom ytterligare en period med fick hack i maskin när målflödet skulle förbättras.

Elin Hansson var enda målskytt nästan tio minuter in i andra halvleken. Efter en timeout kom kontringsutdelningen – äntligen med hemma-ögon. Isabelle Andersson sprang in 17 lika.

Utvecklingen fick fler grönklädda att våga. Daniella De Jong gick rakt på mål och Ulrika Olsson prickade rätt med de efterföljande straffarna.

Underhållningsvärdet ökade betydligt, Jenny Södrén tog vid efter måltorka under en handfull minuter till 23–22. I nästa anfall gjorde tiomålsskytten Olsson ett av få spelmål.

Skuru anade segern och ett genombrott i finalspelet.

Men resten, även den nervkittlande och målmässigt sparsmakade förlängningen, blev   mestadels ett Sävehofpräglat förlopp. Gästerna behärskade det mentala spelet och tryckte på med tyngden av det samlade övertaget. Alltihop ledde fram till ett gemensamt jubel, Sävehof sitter kvar ytterligare ett år på SHE-tronen.

Skuru IK–IK Sävehof 26–27 e. fl. (24–24, 11–13)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
SM-guld till Sävehof med 3–0 i matcher.