Elitklubbarna delar lika på SM-bonusen

H65 Höörs Sofia Hvenfelt. Foto: Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån.

Svensk Elithandboll har tillsammans med Handbollsligan, SHE och Svenska Spel beslutat att samtliga 26 lag i högstaserierna ska dela på SM-bonusen från Svenska Spel på 300 000 kronor, det skriver Svensk Elithandboll i ett pressmeddelande.

– Vi tycker det känns mest rättvist i och med att vi inte kunde kora en SM-vinnare på sportsliga grunder. Dessutom är det ett tufft ekonomiskt läge för alla våra föreningar och i det här läget vill vi vara solidariska, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll i pressmeddelandet.

En ”vanlig” säsong delas en SM-bonus ut till de fyra finallagen. SM-guldvinnarna får 100 000 kronor vardera och silvermedaljörerna 50 000 kronor. Men eftersom årets slutspel ställdes in på grund av coronaviruset har serierna kommit överens om att dela lika på bonusen.

Det innebär att 14 lag i Handbollsligan delar på 150 000 kronor och på damsidan delar tolv lag på en lika stor summa.

– Vi har diskuterat frågan om finalbonusen med klubbarna och vi hade samsyn i frågan. På grund av läget vi befinner oss i nu så känns det bäst om alla får ta del av pengarna från Svenska Spel, säger Peter Gentzel.

– Det är ett mycket fint initiativ från handbollen och självklart stöttar vi det. Det är viktigt med solidaritet i det här läget, säger Svenska Spels sponsringschef Nicklas Biverståhl.