De skjuter bäst och mest i SHE-ligan

Isabelle Andersson toppar skytteligan Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

De flesta av lagen i SHE-ligan har nu spelat 14 matcher av totalt 22 i grundserien. Handbollskanalen tar en titt på skytteligan och letar efter överraskningar och besvikelser.

Flest mål av alla hittills har Isabelle Andersson i Höör svarat för. Med 92 mål har tjugoåriga vänsternian redan gjort nästan lika många mål som hon gjorde under hela förra säsongen. Isabelle visar stark utveckling och var på vippen att komma med i slutliga EM-truppen.

Plats två innehas av ett välkänt namn, Ulrika Olsson i Skuru. Ulrika har under många år tillhört Sveriges bästa målskyttar, säsongen 2017/2018 vann hon skytteligan. Hittills har Ulrika stänkt dit 82 mål. Dessutom toppar hon assistligan. Kanske är hon Sveriges bäste spelare som aldrig nämns i landslagssammanhang?

Noterbart är att Isabell Andersson och Ulrika Olsson ligger på plats två respektive tre vad gäller flest tekniska fel.

Plats tre i skytteligan innehas av Sarah Carlström, vinnare av skytteligan 2018/2019. Sarah svarar med sina 74 mål för nästan 30 procent av alla Kristianstads mål så här långt. Förra säsongen spelade hon i Lugi och kom inte till sin rätt där, endast 42 mål den säsongen. Sarah bär Kristianstad på sina axlar i kampen för nytt kontrakt. I helgen satte hon 12 mål borta mot Kungälv!

På plats fyra med 74 mål finner vi förra säsongens vinnare av skytteligan, Melanie Felber i Skara. Melanie har en bakgrund från Danmark och Schweiz, annars skulle hon med all säkerhet vara intressant för svenska landslaget. Melanie har enastående fartresurser vid kontringar och väl i avslutsläge äger hon en imponerande effektivitet. Häromdagen gjorde Melanie 13 mål på Västerås/Irsta!

Notera att rutin spelar stor roll i sammanhanget, de tre spelarna på platserna 2-4 är alla kring trettiostrecket.

På plats fem hittar vi ett något överraskande namn, vänsternian Rebecka Karlsson i Heid. Förra säsongen tillhörde hon Kungälv och gjorde totalt 51 mål, hittills denna säsong är hon redan upp i 73. Dessutom ligger hon tia i assistligan.

På plats sex finner vi en spelare som i år fått sitt genombrott, vänsternian Tyra Axnér i Lugi med hittills 67 mål, under hela förra säsongen gjorde hon 45. Tyra är fortfarande tonåring men har redan skrivit kontrakt med danska toppklubben Herning-Ikast. Kanske går det för fort för Tyra?

Platserna 7-10 innehas av Nikoline Lundgreen, Skövde. Laura Eggert, Boden. Frida Rosell, Västerås/Irsta. Tilda Mathijs, Önnered. Noterbart är att samtliga i topp-10 är niometersspelare. Utom Melanie Felber.

Lite längre ned i den aktuella målstatistiken hittar vi några tidigare vinnare av skytteligan. På plats 12 finns Alexandra Bjärrenholt, på plats 58 Anna Bardis, Önnered.

SHE-ligan fick med några spelare i den slutliga EM-truppen, så här ligger de till i aktuell skytteliga:

Mathilda Lundström, Sävehof, plats 15.
Elin Hansson, Skuru, plats 21
Emma Lindqvist, Höör, plats 24
Jamina Roberts, Sävehof, plats 28
Emma Rask, Höör, plats 47.
Nina Dano, Sävehof, plats 59.

Anders Hilmersson