Bottenstriden avgjord – Kristianstad faller ur

Deppigt i Kristianstadlägret. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

De var nykomlingar för tre år sedan, fick flera fina säsonger med allt bättre placeringar (nia-sjua-femma) och dubbla kvartsfinaler. Sedan för mycket åt fel håll för Kristianstad HK som satt kvar med besvikelsen efter den sista omgången och uttåget ur SHE.

Skador, dyrbara spelarförluster och ett lagbygge med avslöjande brister.

Framförallt hade Kristianstad en strulig säsong på planen, dukade under i ett hav av missade poängmöjligheter med tre segrar på 22 matcher som alltför skral utdelning.

Nu tvingas det orangea laget att säga tack och adjö i högsta serien.

Den sista utmaningen, att skrälla mot Sävehof var övermäktig. Samtidigt blev den möjliga räddningsplankan, att Heid skulle bemästra Boden, allt bräckligare.

Det såg bra ut, åtminstone till hälften när det egna underläget samverkade med lång tid mellan Bodens mål i den andra matchen.

Medan Kristianstad aldrig fick upp hoppet i Partille Arena fick Boden emellertid allt bättre vittring efter paus i norr.

Hemmalaget tände till i det breda spelet, arbetade tillsammans i försvaret och hade hela tiden publiken i ryggen.

Nerver men också tilltagande förhoppningar och högre ljudnivå, den första decibeltoppen kom när Emmy Nordmark prickade rätt med kvitteringen 20–20 efter 46 minuter.

Kristianstad gick i mål med ett tungt nederlag på tolv bollar, trivdes synnerligen illa med ödes-oket och en stabil motståndare som inte gick att rubba.

Boden fick på sitt sätt slita mer, men spelade med full energi och vägvinnande moral mot slutet. Paulina Masna belönades motståndarutvisning och en straff som Nordmark skickade i nät, ledning inför den sista minuten.

När Heid slarvade bort bollen kunde Johanna Hellgren definitivt avgöra med 27–25. Resten var estetisk sifferputsning, Boden hade gjort jobbet och klarar sig vidare till kval.

Boden Handboll–BK Heid 27–26 (10–14)
Matchprotokoll >>
Statistik >>

IK Sävehof–Kristianstad HK 31–19 (16–10)
Matchprotokoll >>
Statistik >>

Tabell >>