Boden Handboll laddar om

Annica Ölén, Boden Handboll. Foto: Bildbyrån

Hur ser oddsen ut för Boden Handboll nästa säsong? Kommer det nordligaste elitlaget av alla att klara ytterligare en säsong i SHE (Svensk handbollselit). Eller kan det till och med bli ännu bättre? Efter fyra säsonger i den näst högsta ligan är det nu dags för den fjärde även i SHE i en satsning som visat sig mycket uthållig.

Bodens chanser

Inte utan att oddsmakarna behöver ta sig en funderare över statusen inför nästa säsong, då Boden hade högre förväntningar på sig inför denna och utfallet blev en besvikelse eftersom man egentligen aldrig var nära att ta sig till slutspel. I och med den nya spellagen som gäller sedan årsskiftet får man ju inte bedriva oddsspel och casino i Sverige utan licens, men det har istället lett till att vi nu har många nya licensierade spelbolag, så det lär finnas bra odds att nosa reda på om du har en känsla av Boden-succé inför nästa säsong, särskilt om de överraskar positivt, vilket det finns tecken på, då klubben sedan starten hela tiden utvecklats och tagit nya steg där få trodde det var möjligt.

Fokuserad elitsatsning

Bodens Handboll IF är en fokuserad elitsatsning på ett representationslag på damsidan som ska kunna vara med på den allra högsta nivån. Klubben bildades 2009 och har sedan dess haft en kontinuerligt stigande uppgång mot den svenska handbollshimlen. Men det är inte alltid lätt med tanke på de stora avstånden till motståndarna. Resorna är både kostsamma för klubben och tar ut sin rätt på spelarna, även om de är vana. Det är också svårt att under en längre period hålla kvar meriterade tränare som inte har några rötter i norr. Å andra sidan har man hela Norrland som upptagningsområde. Nyligen förlängde vänsternian Moa Nilsson sitt kontrakt och var tydlig med att Boden är det enda alternativet för henne då hon vill bo kvar i norra Sverige.

Usel start

En usel start 2018/19 utan en enda seger på sju matcher tvingade tränaren Patrik Liljestrand att avgå. Säsongen kanske blev något bättre mot slutet och en kvartsfinal i Challenge Cup är inte att förringa, men med tanke på att Boden tagit sig stegvis uppåt genom åren så blir denna säsong lite av ett ödmjukhetspiller då man faktiskt hade planer på att förbättra fjolårets insats som ledde till slutspel.

Enkelt i kvalet

I själva kvalet mot Eskilstuna GUIF var det dock aldrig något snack om att Boden var det klart bättre laget. Två enkla segrar och en vinst med mindre marginal talar sitt tydliga språk om skillnaden mellan serierna och vikten av att hålla sig kvar för att kunna utvecklas och ta sig in på den övre halvan, vilket ju är Bodens mål.

Nyckelspelare och kulturbärare är klara

Inför nästa säsong har nyckelspelare som målvakten Virgina Robles Fernandez redan skrivit på tillsammans med kulturbärarna Emmy Nordmark och lagkaptenen Annica Öhlén. I skrivande stund sägs nio spelare redan vara klara och fler kontrakt är på väg in, vilket innebär att det bör finnas arbetsro i förberedelserna inför nästa säsong.

Tryggheten ”Kekke”

Det är ju alltid lite stök och bök när det gäller att kunna locka upp duktiga tränare till Boden. Många har varit kallade genom årens lopp men inte alltid stannat så länge, av olika orsaker. Inte bara resultat. Tobias Pettersson tog klubben upp till SHE och hoppade in igen efter Liljestrand, men han pendlar från södra Sverige, vilket ju gör Kenneth ”Kekke” Harlin till den fasta punkten i Bodens ledningsgarnityr. ”Kekke” är assisterande tränare och har genom årens lopp fått täcka upp åtskilliga gånger i samband med tränarbyten. Med andra ord tycks det råda en viss harmoni uppe i norr och när Bodens kanoner laddar om så bör nog handbolls-Sverige se upp.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here