Avslöjande statistik från SHE-ligan

Mikaela Mässing går från H65 Höör till Thüringer HC. Foto: Bildbyrån

Knappt någon sport har så uttömmande statistik som elithandbollen. Såväl de olika lagens samlade prestationer som statistik på individnivå sammanställs, i match efter match. Handbollskanalen tar en titt på siffror som avslöjar både styrkor och svagheter i SHE-ligan.

Från vilken position görs de flesta målen? Där finns ett entydigt svar – från vänsterniorna. I SHE-ligans skytteliga är fem av de tio bästa målskyttarna vänsternior. Högerniorna lyser med en anmärkningsvärd frånvaro i skyttetoppen – bland de 30 bästa skyttarna är endast två (2!) högernior.

En del av förklaringen till detta är att vänsterhänta, vilka utgör i snitt 10-15 procent av befolkningen, bättre passar på högersidan med sina skott. En naturlig följd blir att konkurrensen om högerpositionen helt enkelt är svagare. Högerniorna har heller inte samma tyngd när det gäller antalet målassist. Här dominerar som sig bör mittniorna med 14 av de 30 bästa spelarna. Endast åtta högernior går in bland de 30 bästa.

Förhållandet är märkligt nog inte detsamma när det gäller kantspelarna – av de 30 bästa målgörarna från kantpositionerna är det lika många höger- som vänstersexor.

Även mittniorna har en rik målskörd, här dominerar etablerade spelfördelare och lagbärare som Melissa Petrén i Lugi (56 mål), Emmy Nordmark i Boden (50 mål) och Elin Hallagård i Sävehof (45 mål).

När det gäller målskytte i allmänhet är det två spelare som så här långt dragit ifrån övriga spelare: Mikaela Mässing i Höör och Hannah Flodman i Lugi. De har gjort 71 respektive 65 mål, ett imponerande snitt på 6,5 respektive 5,9 mål per match. Och båda är naturligtvis vänsternior. Så en enkel analys för alla lagens tränare är: sätt de absolut bästa försvarsspelarna där motståndarnas vänster- och mittniorna härjar.

I statistiken kan även ses vilka spelare som gjort flest tekniska fel. Spelare som motståndarna taktiskt kan pressa och stressa mer än andra. I topp vad gäller antalet tekniska fel hittar vi Towe Andersson i Heid (52 fel), Rebecka Karlsson i Kungälv (43 fel) och Olivia Black i Skövde (35 fel). Å andra sidan tillhör dessa tre sina respektive lags absolut bästa målgörare.

Ledaren i skytteligan, Mikaela Mässing i Höör, har en överlägsen statistik med endast 7 tekniska fel på 11 matcher. Intressant nog finns det två spelare som spelat 11 matcher med noll i kolumnen för tekniska fel – Faith Eriksson i Boden och Lovisa Kardell i Skara.

En spelare som brukar tillhöra topp-3 i skytteligan är Ulrika Olsson i Skuru. Denna säsong är hennes skott inte riktigt lika laddade, hon delar sjätteplatsen. Å andra sidan är hon en så komplett spelare att hon med 42 gjorda målassist leder antalet assist i ligan.

De elva bästa målskyttarna har en genomsnittsålder på 24,4 år. Två spelare sticker ut med ungdomlighet: Emma Aarnio i VästeråsIrsta och Hannah Flodman i Lugi, 19 respektive 20 år.

Så till sist den så försmädliga utvisningsstatistiken. Här är det en spelare som rejält ryckt ifrån övriga fältet – Caroline Friberg i Skara. Fem av de tio mest utvisade spelarna är liksom Caroline mittsexor. Det säger en del om hur hårt och tufft det är i den tröjdragande smeten kring mitten av linjen.