Thalbäck: ”Det unika är att det är så enkelt”

Kristianstad jublar under ett tidigare USM. Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN.

Varje år sänder SolidSport 10 000 matcher med handboll, och utvecklingen går ständigt framåt. Kanalen ger handbollslag möjlighet att livesända sina matcher på ett enkelt sätt. 

– Det unika är att det är så enkelt, att i princip alla kan få till en bra sändning, säger Tobias Thalbäck, VD på SolidSport. 

SolidSport är en av Europas största streamingtjänster inom sport. Kanalen sänder tusentals matcher varje år, med alltifrån Allsvenskan (dam och herr) och ATG Svenska Cupen till USM och andra ungdomscuper. På SolidSport finns över tusen svenska handbollskanaler, startade av enskilda lag och föreningar runt om i landet.

2018 startade Handbollsförbundet och SolidSport ett samarbete, som pågår än idag. Samarbetet har varit en viktig del i att utvecklingen gått så snabbt framåt. En del i utvecklingens framfart är sändningarna av USM. Till en början sändes endast finalspelet – men inte längre. Nu sänds alla steg, vilket har varit uppskattat av tittarna.

– Vi är unika, det har blivit succé att sända alla steg, säger Tobias Thalbäck.

För att kunna livesända matcher behöver arrangören en mobiltelefon eller en surfplatta, därefter sänder man via SolidSports egna app.

– Det är enkelt och billigt att sända, vilket är viktigt för oss, säger Thalbäck och fortsätter:

– Vi har bara tagit fram en produkt, det är klubbarna själva som sköter filmandet.

Det är inte bara samarbetet mellan SolidSport och Handbollsförbundet som gjort att utvecklingen gått framåt, utan kanske framför allt tack vare klubbarnas engagemang.

– En viktig del i att utvecklingen har gått framåt så snabbt är att alla klubbar varit så otroligt drivna i processen. Tillsammans med klubbarna och förbundet har vi skapat något kul och i framkant.

– Klubbarna har verkligen tagit till sig allt och filmar vecka in och vecka ut, säger Thalbäck.

När tittare väljer att köpa loss en specifik match, så bidrar man samtidigt ekonomiskt till klubben. 2021 genererades över tre miljoner kronor till föreningarna, via sändningarna på SolidSport.

– Det kan bli ett enkelt sätt att tjäna lite extra pengar för klubbarna, säger Thalbäck.

I vissa sändningar kan tittarna även ta del av en kommentator som kommenterar vad som sker i matchen, men det är upp till arrangörerna själva. Hur många som tittar på sändningar beror till stor del på vilken match det gäller, men även hur mycket klubbarna marknadsför sändningen i förväg.

– På andra sidan sändningen sitter mor- och farföräldrar som följer sina barnbarn i USM, eller folk som bara är genuint intresserade av handboll.

– Avslutningsvis vill jag bara än en gång lyfta fram klubbarnas arbete. Det är fantastiskt att se hur de tagit till dig tekniken och verkligen vill få till bra sändningar, avslutar Thalbäck.

PS. Finalspelet av USM i handboll kommer sändas HÄR DS.