Ta chansen – utbilda dig till livesändningsspecialist på Xenter

Team från Xenter och Handbollskanalen under USM Finalspelet 2019. Foto: Johan Sjökvist / Handbollskanalen.se

Den gångna helgen såg du Xenter skicka ut massvis med högkvalitativa klipp åt Handbollskanalen under USM. Vill du jobba med liknande uppgifter? Sök då utbildningen på Xenter som stänger på söndag.

Det har väl knappast undgått någon att finalsteget i USM avgjordes den gångna helgen och att Handbollskanalen storsatsade med både texter och videos. Till vår hjälp hade vi Xenter – en yrkeshögskola i Botkyrka. De utbildar bland annat Livesändningsspecialister som kan leda till att bli fotograf, grafiker, bildmixer eller sändningsproducent. Xenter har tidigare samarbeten med bland andra Bonnier Broadcasting/TV4, SVT/UR, SolidSport och Expressen TV och nu var det alltså Handbollskanalen som fick möjligheten att arbeta med deras skickliga studenter.

Nu är det dags att söka utbildningen – ansökningstiden stänger nämligen på söndag.

– Vår skola har flera inriktningar men vår heter då livesändningsspecialist. Det är inte så lätt att veta exakt vad vi gör och det är helt förståeligt eftersom det för många är en okänd bransch, säger Gustaf Jacobsson på Xenter, som snart har gått färdigt sitt första år av totalt ett och ett halvt.

– Det är föreläsningar blandat med mycket praktiskt. Redan under första terminen blev det mycket visiter till olika företag. Det kan vara korta praktikperioder på någon dag där man får vara med under stora eller små livesända eller inspelade TV-produktioner. Först och främst är det dock livesändningar det handlar om det kan vara allt från nyheter på TV4 till jobbet vi gjorde under USM åt Handbollskanalen.

Vad sysslar ni med under en livesändning?

– Vi hjälper till att rigga upp alla teknik, till exempel studion under en handbollsmatch. Vi får även lära oss hur det går till under sändning i kontrollrummet och så har vi hörlurar så att vi hänger med i snacket som försiggår mellan bildproducent, kameramän, scripta, reporter och programledare, berättar Gustaf.

– Det har varit många studiebesök och det blir mycket sport. Är man sportintresserad är det en väldigt kul utbildning.

Foto: Christoffer Borg Mattisson / Handbollskanalen.se

Några månader in på utbildningen börjar studenterna att få göra egna sändningar.

– Vi kommer jättegärna ut till klubbarna och tränar på era matcher, säger Gustaf Jacobsson och avslutar:

– Vårt samarbete med Handbollskanalen under USM var väldigt kul. Vi skötte uppdatering av sociala medier, gjorde mycket av det grafiska arbetet och skötte även ihopklipp och inspelning av intervjuer samt highlights från de flesta matcherna.

In och läs mer på Xenters hemsida:

LÄNK: Livesändningsspecialist