Så samarbetar ICA och handbollsklubbarna

ICA har ett stort engagemang inom idrotten och sponsrar mängder av handbollsklubbar runt om i landet. Fokus från ICA ligger långt ifrån enbart på eliten utan även på bredd och framförallt på barn- och ungdomar. Handbollskanalen har pratat med två av ICA-handlarna, som berättar hur deras engagemang ser ut.

– Vi tror att det är viktigt för barn och ungdomar att kunna aktivera sig med meningsfulla aktiviteter. Det handlar dels om hälsoperspektivet, att de rör på sig, men även om gemenskap och de sociala bitarna, säger Christian Melin, ICA-handlare på ICA Maxi stormarknad i Alingsås. 

ICA Maxi Alingsås är en av Alingsås HK:s huvudpartners och samarbetet går många år tillbaka i tiden. Under åren som Maxi och AHK samarbetat har klubben vuxit och blivit en maktfaktor inom svensk handboll.

– Vi försöker hela tiden att vara med och utveckla nya samarbeten. Varje år har vi en föreningsdag dit vi försöker få samtliga föreningar vi samarbetar med. Den dagen går ut på att lagen ska få visa upp sina verksamheter och det ska samtidigt kunna vara en festlig dag, berättar Melin. 

När det gäller ICA Maxi i Alingsås bidrar de på mängder av olika sätt till Alingsås HK. Det kan handla om inköpssamarbeten när det kommer till kioskverksamhet eller läger, men även genom att sponsra flicklag och pojklag direkt, och föreningen som helhet. 

– Vi har t. ex. sponsrat framtagandet av nya träningskläder, men även stöttat med frukt och fika om lagen har varit på läger eller haft uppstart. Där kan vi få förfrågningar direkt från lagen eller från hela föreningen. Vi har ett mångårigt samarbete och det försöker vi utveckla vidare även med event kring matcharrangemang. 

En kampanj som vuxit de senaste åren inom svensk handboll är #viställerupp, en kampanj som går ut på att kommunicera de positiva värden som handbollen står för. Även där har Maxi varit med och stöttat AHK. 

– Tillsammans med AHK tog vi fram en regnbågströja för att markera vår ståndpunkt i det hela. Den bars av ledare och har burits av matchfunktionärer under denna och förra säsongen.

Christian Melin pratar mycket om hur ICA engagerar sig i barn- och ungdomsidrott och en som skriver under på det är Roger Jonsson, ICA-handlare på ICA supermarket i Kävlinge. 

– Exakt hur Kävlinge HK använder pengarna bestämmer de själva, men vår önskan är att pengarna i första hand går till ungdomsverksamheten så att den kan hållas igång och utvecklas, säger han. 

– Det hör till vårt uppdrag som största dagligvarubutik i Kävlinge att bidra. 

Varför är det så viktigt för er att just barn och ungdomar är med i det här?

– De behöver komma ut och röra på sig och bara att de träffas är ju bra. Sen är det inte alla föräldrar som har resurser att skicka iväg sina barn på aktiviteter, men handbollen är en relativt billig sport. 

Christian Melin håller med:

Roger Jonsson och Christian Melin har gemensamt att de båda sponsrar i en lite mindre ort. Melin kommer in på att Alingsås HK betyder mycket för hela staden.

– AHK har blivit en oerhört mycket större förening än det var för 20 år sedan och även om handboll alltid varit stort i staden är det så nu att var och vartannat barn antingen spelar eller har provat på det, något vi tycker är oerhört positivt.

En annan del där ICA Maxi i Alingsås är inblandat är i stadens stora ungdomsturnering, Potatiscupen. 

– Det är ju en jättestor turnering för barn och ungdomar. Där hjälper vi till med inköp till kiosker samt mat till lagen. Där har vi samarbetat i många år och hoppas att vi kan fortsätta med det.

På frågan hur de vill att deras sponsorpengar används är båda väldigt tydliga.

– Till barn och ungdomar. För det första vill jag inte att sport ska kosta mycket för barn och ungdomar. För det andra hoppas jag att vår sponsring kan bidra till att medlemsavgifter blir lite billigare, säger Roger Jonsson. 

Christian Melin berättar att de har en ständig dialog med Alingsås HK. 

– Vi vill att de fortsätter att satsa på barn och ungdom eftersom vi tror att det är viktigt för hela staden. Vi ser gärna att vi tillsammans fortsätter att satsa på barn och ungdomar, något Alingsås HK redan gör ett mycket bra jobb med, säger han och avslutar.

– Nyanlända barn och ungdomar ska också kunna komma och prova på handboll och där gör AHK mycket bra saker. Det ser vi jättepositivt på och vi är gärna med och fortsätter att bidra där.

ICA-handlarna har med andra ord ett unikt engagemang inom handbollen specifikt men även inom idrotten i stort. ”ICA hjärta hela Idrottssverige” helt enkelt.

LÄS MER: ICA hjärta hela Idrottssverige