Livesändningar fortsätter att växa – här är utbildningen som gäller

Foto: Xenter

Den som har bra minne kanske kommer ihåg att vi på Handbollskanalen sedan flera år har ett samarbete med Xenter, yrkeshögskolan i Botkyrka utanför Stockholm som bland annat utbildar Livesändningsspecialister. I slutet av maj går ansökningstiden ut för utbildningen som efter 1,5 år inklusive en stor del praktik kan leda till arbete som fotograf, grafiker, bildmixer eller sändningsproducent inom sport- och underhållningsbranschen.

Marknaden för livesänd TV fortsätter att växa kraftigt, något som märkts under det senaste året med publikförbud på de flesta sportarrangemangen. Även efter pandemin så förväntas utbudet av livesänd sport och underhållning att växa och därmed behövs fler välutbildade personer i branschen.

– Något som våra elever uppskattar är bredden i utbildningen och de stora möjligheterna i branschen. De som är sportintresserade tycker av förklarliga skäl att det är en drömutbildning men våra studenter kan jobba med allt från dokusåpor som Farmen till nyhetssändningar och Ishockey-VM på plats. De handbollsmatcher som sänds i olika kanaler är samtliga producerade av bolag som sitter i Xenters ledningsgrupp och som vi har tät kontakt med, berättar Roberth Oldstam, utbildningsansvarig på Xenter.

Xenter Yrkeshögskola är en del av Botkyrka kommuns utbildning för vuxna och har sedan start haft fokus på att vara så branschnära som möjligt. Det innebär att man använder professionell utrustning, avancerade produktionslokaler för film/TV, VFX, 3D m.m. samt personal med bred erfarenhet och många kontakter i branschen.

Foto: Xenter

Som yrkeshögskola är utbildningen helt avgiftsfri och dessutom CSN-berättigad. Utbildningen till livesändningsspecialist spänner över tre terminer och under de 60 veckorna får eleverna bland annat lära sig att arbeta med livesändning i OB-buss, manövrera kamera, liveredigering i olika program, hur det är att arbeta som anställd eller frilansa som egen företagare, och mycket mer.

Xenters hemsida finns mycket mer information samt kontaktuppgifter till de utbildningsansvariga.

Sista ansökningsdatum är 31 maj 2021 och du ansöker via länken här.

Foto: Xenter

Denna artikel publiceras i samarbete med Xenter.