ICA-handlarna stöttar finallagen: ”Handlar om att ge tillbaka”

Foto: Bildbyrån

SM-finaler i handboll engagerar många, så även ICA i Partille och Nacka. Handbollskanalen har pratat med en handlare och en marknadsansvarig från ett par av orterna där finallagen i SHE och Handbollsligan hör hemma. Fredrik Bjurhult från ICA Maxi Stormarknad i Nacka som samarbetar med Skuru IK och Michael Strindeborn från ICA Maxi i Partille som samarbetar med IK Sävehof berättar mer om engagemanget i respektive klubb.

– I grund och botten handlar allt vi gör i lokal idrott om att ge barn och ungdomar rätt förutsättningar att idrotta på lika villkor, säger Fredrik Bjurhult till Handbollskanalen.

ICA:s engagemang inom idrotten är både stort, brett och mångårigt. Sveriges 1500 ICA-handlare samarbetar med fler än 3000 idrottsföreningar i vårt avlånga land och givetvis är mängder av handbollsklubbar sponsrade, så även finallagen i SHE och Handbollsligan, Skuru IK och IK Sävehof.

Handbollskanalen har pratat med Michael Strindeborn från Partille och Fredrik Bjurhult från Nacka, som båda berättar om hur deras butiker engagerar sig i klubbarna.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att stötta lokal idrott och givetvis är det extra kul när det går bra för lagen. Vi har stöttat IK Sävehof i medgång och motgång och vi tycker att det är viktigt med långa och fina relationer, berättar Michael Strindeborn. 

Fredrik Bjurhult från ICA Maxi Stormarknad i Nacka är inne på samma spår som Strindeborn.

– Det handlar om att kunna ge något tillbaka till föreningarna. Många av våra medarbetare är härifrån och har något ben i någon idrottsförening. Så det är ett sätt att kunna ge tillbaka för att se till att klubbarna har förmågan att driva sin verksamhet framåt, säger han och fortsätter.

– Egentligen är det så att i all vår lokala idrottssponsring är det barn och ungdomar vi fokuserar på. 

Hur ser sponsringen ut egentligen?

– Det handlar ju om rena pengar, någonstans är det ju ändå så. Ett exempel är att när de som är medlemmar i Skuru scannar sin föreningskupong hos oss går två procent av beloppet de handlar för oavkortat till föreningen.

Mycket liknar varandra i hur de jobbar i Nacka och Partille. Michael Strindeborn berättar att pantning av flaskor har varit en del i ICA:s engagemang i Sävehof.

– Kunder kan välja att skänka sina pantintäkter till Sävehofs ungdomsverksamhet och det känns ju otroligt kul att få vara med och stötta barn och ungdomar, säger han.

– Tanken är att stötta lokal idrott och en fin och duktig förening. På så sätt får vi tillbaka genom synlighet men också genom att kunna nyttja spelare och ungdomsverksamhet. Det vinner alla på.

Flera gånger under samtalet med såväl Michael som Fredrik återkommer de till inriktningen på barn och ungdomar.

– Det handlar om att det är en förening med sunda värderingar och framförallt kopplat till barn och ungdomar. Det ska inte vara någon utslagning när spelarna är fem år gamla utan det handlar om att ha möjlighet att idrotta så länge som möjligt, säger Fredrik.

Slutligen bad vi båda att tippa de båda finalserierna. Hur de tippade? Förmodligen mest med hjärtat. I SHE tippade Fredrik att Skuru besegrar H65 Höör med 3–1 i matcher.

Michael fick tippa Handbollsligan och tror så klart även han på ”sitt” lag.

– Jag tror att Sävehof besegrar IFK Skövde med 3–2 i matcher, avslutar han.