EM 2020 – för första gången i tre länder

Följande innehåll är ett artikelsamarbete med Casinofeber.se

För första gången någonsin ska Europamästerskapet i handboll hållas i fler än ett land. Sverige kommer att vara ett av värdnationerna, tillsammans med grannlandet Norge, och Österrike. 24 landslag kommer att göra upp i turneringens 14:e upplaga, som pågår 10-16 januari 2020.

Sverige

Håller vi oss till fakta råder det inga större tvivel om att Sverige är Europas bästa landslag i handboll, följda av Frankrike. De har bärgat hem hela 4 guld, fler än någon annan nation. År 1994 var alltså inte bara ett bra år för fotbollen. Sveriges landslag i handboll plockade hem sitt första guld efter att de slog ärkerivalerna Ryssland i med 34-21 i finalspelet. Därefter skulle Sverige vinna tre av de nästkommande Europamästerskapen.

Under 2010-talet har det gått tuffare för landslaget, som inte har plockat hem ett enda guld. Bleka resultat har under flera mästerskap har dock följts upp av en klar förbättring. I år kom Sverige 2:a, efter att de fick se sig besegrade av Spanien i finalmatchen. Kan landslaget gå hela vägen EM 2020? Att vara värdnation innebär ett större ansvar, men också ett större publikstöd.

Norge

Våra grannar i Norge har inte riktigt samma historiska framgång att skylta med, men har på senare år blivit ett landslag att räkna med. De har etablerat sig i turneringen; 2016 slutade de på fjärde plats, och i år kom de sjua.

Om du kommer att spela på matcher i turneringen, gör du rätt i att hålla koll på oddsspel hos bet365 och se hur höga oddsen är på deras sida. Även de kommer att ha starkare backning från publiken i EM 2020, och med rätt motståndare har de potentialen att slåss om en topp tre-plats.

Österrike

Ett landslag som fortfarande väntar på sitt genombrott i modern handboll. För många år sedan mäktade de med ett silver i världsmästerskapet 1938. Som bäst i EM har de slutat på nionde plats, i år slutade de upp på femtonde plats.

EM 2020 kan mycket väl vara deras hittills bästa chans att uppnå stordåd, och skicka starka signaler till övriga fans av sporten samt media som kommer att bevaka dem extra noggrant. Österrike kommer att behöva stödet som värdnation.