ANNONS

Bullerproblem i kommuner – kan lösas med idrottshall

När kommuner vill exploatera och bygga på fastigheter nära stora vägar och järnvägar uppstår ofta problem med buller. Att slå två flugor i en smäll genom att lösa problemet med en idrottshall är ingen dum idé.

I många av landets städer pågår just nu ett arbete med att öka antalet bostäder samtidigt som en förtätning sker. Det innebär att mark nära infrastruktur som vägar och järnvägar blir intressant men ofta problematisk att bygga bostäder på.

Många gånger är det risken för buller som är en svår del att lösa i stadsplaneringen. I en aktuell ansökan om planbesked i Majorna i Göteborg har de dock hittat en smart lösning. Där skriver Fastighetsförvaltningen följande i ett tjänsteutlåtande:

”Idrottshallar har flera stängda fasader vilket gör dem lämpliga att placera i lägen som är påverkade av buller och risk.”

Med sådana argument skulle kommunerna kunna slå två flugor i en smäll på väldigt många platser där det dels råder en bullerproblematik men också brist på idrottshallar. Vilket det gör i princip i varje svensk kommun.

Det är också så att byggandet av idrottshallar många gånger faller på att marken anses för värdefull och mer lämplig för bostadsändamål. Om idrotten hittar en nisch i samhällsbygget där problem kan lösas på flera fronter finns ännu fler argument för att bygga idrottshallar.

Är ni intresserade av mer läsning om idrottshallar kan ni kika vidare på hur Linköping beslutat om 13 nya idrottshallar i kommunen:

LÄNK: Linköping bygger 13 nya idrottshallar – en investering för hela samhället

ANNONS
ANNONS