Laszlo Nagy avslutar spelarkarriären – blir sportchef i Veszprem

Laszlo Nagy. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

En av Ungerns största handbollsstjärnor i historien, Laszlo Nagy, avslutar sin spelarkarriär efter säsongen med Veszprem. Istället kommer 38-åringen då att ta över som sportchef i Veszprem och bli vice ordförande i ungerska handbollsförbundet, meddelar han på en pressträff.

Det var med tårar nedför kinderna som den väldiga ungraren meddelade sitt avsked från handbollsplanen inför en samlad presskår.

– Jag kan inte minnas senaste gången jag grät. Beslutet och beskedet och omständigheterna gjorde att jag kände mig känslosam och inte kunde hålla tillbaka tårarna, sa stjärnan på presskonferensen enligt ungerska Nemzetisport.hu.

Det skulle ta för lång tid att rabbla upp alla bedrifter och troféer som den 208 centimeter höga handbollsjätten har samlat på sig under karriären och vad han har betytt för Ungersk handboll. Så vi tar en snabb genomgång.

Proffskarriären började i ungerska Pick Szeged, där Jonas Källman nu spelar, 1997. Där blev han i tre år innan flytten till de rödblårandiga i Barcelona blev av. Han stannade i Katalanien i 12 år och hann vinna i princip allt som går att vinna inom spansk och europeisk klubbhandboll – ligan (4), inhemska cuperna (12), Champions Leauge (2), EHF Cupen (1), EHF Champions Trophy (1).

Sen gick flyttlasset tillbaka till Ungern, fast till Picks stora rival Veszprem – där han vann ungerska ligan fem gånger. Under den här tiden spelade högernian Nagy även 209 landskamper för det ungerska landslaget, gjorde 749 mål, blev utsedd till bästa högernia i VM 2013 och Ungerns bästa handbollspelare fyra gånger – vilket är delat med Carlos Perez och endast en bakom Peter Kovacs (som spelade på 70-80-talet).

Insatserna till ungersk handboll avslutades dock inte bara för att spelarkarriären gör det. Under presskonferensen avslöjades även att 38-årige Nagy blir ny sportchef för sitt Veszprem nästa säsong samtidigt som han tar på sig posten som vice ordförande för Ungerns handbollsförbund.

LÄNK: Video på presskonferensen där Laszlo Nagy tar vid 28:55