Den störste slutar – Arpad Sterbik lägger skorna på hyllan

Arpad Sterbik. Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Arpad Sterbik slutar med handboll, det rapporterar EHF. Coronaviruset som har förstört så mycket påskyndade även 40-åringens avsked från handbollen, som sker i avbrottet av handbollssäsongen. 

Det är lite sorgligt när saker försvinner som man trodde skulle finnas där för alltid – som ytterligare en säsong av Rederiet, mormors tegelstenskamera eller att Arpad Sterbik kommer att stå i ett handbollsmål. Men nu är det slut på handbollskarriären för den vänliga jätten. Coronaviruset avslutade säsongen och pratet om att Sterbik kanske skulle lägga av är nu officiellt.

Han lämnar handbollsvärlden som han befann sig i den, lugnt och värdigt. Med ingen större uppmärksamhet – förutom att världens sportintresserade tidningar skriver om det – lägger han skorna på hyllan utan varken hyllningar från en publik som ser honom i sin sista match eller tröjor som hissas upp i tak.

– Mitt beslut var taget redan före att pandemin bröt ut. Coronaviruset har bara snabbat på saker och ting. Det värsta har varit osäkerheten. Vi kan inte veta när det ska gå över och det är slutet på säsongen. Allt vi har arbetat för hela säsongen har lagts på is, säger Arpad Sterbik till EHF.

– Det krävs mycket arbete för att komma tillbaka i form, speciellt i min ålder. Jag behöver minst en eller två månader av intensivt arbete för att ens vara nära att spela på önskad nivå. Jag är som en dieselmotor, jag behöver tid för att komma igång.

I över 20 år har målvakten vaktat nät i olika länder och storklubbar som Veszprem, Ciudad Real, Atletico Madrid, Barcelona, Vardar och så Veszprem igen. Och allt började i RK Jugovic i Jugoslavien. I Jugoslavien började även hans landslagskarriär – där han sen skulle representera både Serbien-Montenegro och Spanien. Utan att veta så måste tre olika landslag vara något slags rekord. Imponerande är det hur som helst.

Sterbiks troféskåp går ju knappt att titta in i utan att bli bländad av all metall men en snabb genomgång visar VM-guld och EM-guld (som han spikade till sig mot Sverige), fyra Champions League-pokaler, världens bästa spelare 2005 och en hel radda av liga- och cuptitlar från Spanien och Ungern.

I år hade 40-åringen möjlighet att proppa in ännu mer i skåpet då hans ungerska lag Telekom Veszprem var i slutspel mot polska Wisla Plock. Dessutom hade Veszprem lika många poäng som antagonisten Pick Szeged i inhemska ligan på en match mindre spelad.

Men nu blir det inga fler medaljer för målvakten som gjorde sig större än en björn med lugnet hos en psykolog. Kanske finns det en fortsättning inom handbollen då han har erbjudit sina målvaktstränare-tjänster till Veszprem i framtiden. Det blir dock inget stressigt huvudtränare-uppdrag, låter han meddela till EHF.

Däremot blir det mer vin. Och det är han väl värd, den käre Sterbik.

– Jag gillar vin och har en liten vingård nära Balaton (Ungerns största sjö). Min far tillverkar vin och jag har lite mark, så jag bestämde mig för att pröva. Det är mycket arbete, men jag har bara börjat. Jag hoppas att jag kan tillverka lite kvalitetsvin i framtiden.

I väntan på vinet och i bakfyllan av avslutet är det bara att säga tack, du betydde mycket för en gammal målvakt, din gamla målvakt.