Tjeckien grep det sista halmstrået och skickade Danmark till semi-final efter stor dramatik

Makedonien föll tungt i slutsekunderna. Arkivbild. Foto: Anna Benicewicz-Miazga, ABMprojekt

Tjeckien gav sig själva chansen till att spela semi-final i och med tisdagens seger mot Makedonien. Efter att ha legat under hela matchen vände man under matchens fem sista minuter och lyckades vinna med 24 – 25.

Tjeckien är det stora utropstecknet i årets EM. Efter ett fint gruppspel där man slog ut Ungern och lyckades slå storlaget Danmark var det nu vinna eller försvinna för Tjeckerna när de ställdes mot Makedonien.

Makedonien började bäst. De tog snabbt en fyramålsledning som de sedan höll i större delen av halvleken. Tjeckien verkade märkbart tagna av stundens allvar och spelade långsamt och tog tidiga avslut, utan ordentliga starter, i alldeles för dåliga lägen. Och när tjeckerna väl spelade sig till bra lägen stod Makedoniens målvakt Borko Ristovski i vägen. I Tjeckiens försvarsspel var det ängsligt och frustrerat vilket ledde till ett par onödiga utvisningar. En sen makedonsk utvisning och en bra avslutning av Tjeckien resulterade dock i att Makedonien bara ledde med två mål i paus.

Det märktes att det var två lag som hade spelat många matcher på få dagar. Slarv och tekniska fel genomsyrade matchen. Makedonien såg ut att medvetet undvika kontringsspel för att spara energi till de uppställda anfallen, det var en taktik som länge såg ut att lyckas.

Den andra halvleken hade två helt olika ansikten. Makedonien började återigen bäst. Det makedonska anfallsspelet var kraftfullt och tålmodigt. Långa anfall med tuffa satsningar i våg efter våg med stenhårda attacker malde ner det tjeckiska försvarsspelet som vek ner sig inledningsvis i den andra halvleken. Makedonien gjorde ett litet ryck i början och ledde med fem mål tio minuter in i halvleken. Det kunde man tacka den unga vänsternian Filip Taleski som gjorde tre mål på tre minuter fram till 22 – 17. Makedonien gick runt på väldigt lite folk och 15 minuter in i den andra halvleken började det ta ut sin rätt. Den inbytte tjeckiska målvakten Tomas Mrkva spelade inspirerat och gjorde flera viktiga räddningar samtidigt som tjeckerna började få hål på första halvlekens gigant Ristovski. De makedonska attackerna mattades av ju längre halvleken gick och niometersuppställningen med Martin Velkovski, Filip Talevski och Filip Mirkulovski gick på knäna framåt och lyckades inte kämpa ner det tjeckiska försvaret längre.

Med fyra minuter kvar av matchen gjorde Pavel Horak sitt sjunde mål i matchen när han satte ledningsmålet 23 – 24, det var första gången i matchen som Tjeckien hade ledningen. Med bara 30 sekunder kvar ledde Tjeckien med 24 – 25 och hade bollen. Makedonien gick ut i man-man-försvar för att stressa till sig bollen, och det lyckades. Efter ett tekniskt fel av Tjeckien kontrade Makedonien och lyckades ta sig till ett bra läge. Efter en tilltrasslad situation och en videogranskning av domarna fick Makedonien till slut en straff. Dejan Manaskov klev fram mot Tomas Mrkva i det tjeckiska målet. Manaskov försökte sig på en knorr, men misslyckades, Mrkva lyckades få en tå på bollen och blev stor hjälte för sitt Tjeckien när segern säkrades i slutsekunderna.

Värt att notera från matchen var att storstjärnan Kiril Lazarov som sades vara skadad och att hans mästerskap var över satt ombytt på bänken när matchen blåstes igång. Lazarov äntrade dock bara banan när det var dags för straffkast. Han satte de två första säkert. Men i slutminuterna vid ställning 23 -23 höll inte storstjärnans nerver och den stora tjeckiska hjälten Mrkva räddade straffen.

Tisdagens resultat betyder att Danmark är klara för semi-final. Det betyder även att alla matcher i sista omgången betyder något och övriga lag har en chans att gå vidare. Tjeckien ställs mot Slovenien och kan med en seger där gå upp på sex poäng. Makedonien möter Danmark och kan med seger där gå upp på fem poäng, även det kan räcka till avancemang med hjälp av andra resultat. Med andra ord väntar en rafflande uppgörelse i grupp 2 under onsdagen.

Makedonien – Tjeckien 24 – 25 (13 – 11)

Målskyttar, Makedonien: Filip Taleski 5, Filip Mirkulovski 4, Stojance Stoilov 4, Martin Velkovski 4, Dejan Manaskov 3, Kiril Lazarov 2, Goce Georgievski 1, Zarko Pesevski 1

Målskyttar, Tjeckien: Pavel Horak 7, Stanislav Kasparek 6, Jakub Hrstka 4, Ondrej Zdrahala 4, Tomas Cip 3, Petr Slachta 1