Superskytte av Tobias Johansson avgjorde för Redbergslid

Tobias Johansson, Redbergslids IK. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

De tre senaste matcherna i Handbollsligan mellan Redbergslid och Önnered har alla slutat med seger för Önnered. Detta trots att Redbergslid varit favorit varje gång. Men denna gång har Redbergslid hemmaplan i stora Scandinavium och kanske laddat än mer och även lärt sig av de tidigare förlusterna. Men på något vis verkar det som att Önnered har ett mentalt övertag. Med andra ord, bäddat för jämn, tuff derbydrabbning.

Första fem minuterna var det bara ett lag på planen, Redbergslid. Snabbt och effektivt gick man upp till 5-0. Och som vanligt var det RIKs fyrklöver Johansson/Wiger/Fingren/Ysander som styrde och ställde.

Efter den inledande chocken fick Önnered en aha-upplevelse och insåg att det var match. Mot RIK. I Scandinavium. I en ”fyrapoängsmatch”. Insikten innebar att Önnered fick fart på spelet och steg för steg närmade sig motståndarna. Mycket tack vare Sebastian Abrahamsson i målet, playmaker Anton Hallbäck samt kantspelare Anton Schultze, som för närvarande spelar sitt livs handboll och klättrat upp på andra plats i ligans målstatistik.

Önnered kämpade sig ända upp till 11-11, därefter blev Max Santos utvisad två minuter. Den chansen grep RIK och gled ifrån till halvtidsresultatet 14-11. Men Önnered visade en glödande förmåga att hämta upp underlägen. RIK gör klokt i att inte andas ut en enda sekund i andra halvlek.

Andra halvlek fortsatte som den första, RIK drog ifrån och Önnered kom tillbaks. Ända fram till sista 10 minuterna hade RIK oftast ett mål eller två som försprång. Men som så ofta när en match med RIK står och väger kliver han fram – lagkapten Tobias Johansson. Med ett distansskytte av dynamitkvalitet och spänst som en höjdhoppare är han utan konkurrens matchens man med sina nio mål.

Sista tio minuterna avgör derbyt. Önnered orkar inte ännu en gång komma ikapp, RIK seglar ifrån och vinner rättvist.

Önnered har trots allt heder av sin insats. Men när deras distansskytte inte fungerar fullt ut är det svårt att vinna i ligan. Önnered, med skicklige Anton Hallbäck i spetsen, gör helst mål från sex meter.

Matchens läckerhet stod August Wiger för, ett rappt otagbart skott bakom ryggen. I viss konkurrens med en ultrasnygg ”japan” av Emil Mellegård.

Redan på tisdag möts RIK och Sävehof i Scandinavium. Sävehof som av speakern presenterades som ”lillebror från landet”. Jo jo.

Slutresultat: 31-26

RIK: Tobias Johansson 9, August Wiger 6, Oskar Ysander 5, Emil Mellegård 3, Erik Schefvert 3, Carl Hamberg 2, Niklas Fingren 2, Melker Norrman 1

Önnered: Anton Hallbäck 9, Anton Schultze 7, David Sandberg 4, Viktor Rhodin 3, Hugo Bengtsson 1, Marcus Norrbrink 1, Mirko Vicentijevic

Anders Hilmersson