Mirko Vicentijevic äntligen tillbaka som matchvinnare

Önnereds Mirko Vicentijevic. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Av de senaste fyra derbyna mellan Önnered och Redbergslid har Önnered vunnit tre. Varje gång har det varit en liten skräll då Redbergslid inte levt upp till favoritskapet. Ikväll, med hemmahall och hemmapublik, har Önnered åter chansen att skrälla. Men Redbergslid har skriande behov av att jaga poäng upp till slutspel. Och lika angelägna är Önnered att ta en fullpoängare för att kravla sig över kvalstrecket. Bäddat för nervig derbykamp!

Första halvan av halvleken visade två ystra, spelglada lag vilka båda påfallande lätt satte sina mål. Men efter 10-10 i mitten av halvleken blev det svårare göra mål – för båda lagen. Tempot avtog och man började värdera avsluten mera. Och varje mål av det ena laget fick det andra laget att göra sammalunda. Vi såg två jämnstarka lag där alla vet varandras styrkor och svagheter.

Ett par profiler stack ut. David Sandberg i Önnered har matchens hårdaste skott. Tobias Johansson i RIK är planens slingrigaste man. Önnereds Victor Rhodin och Oskar Ysander i RIK är de tuffaste försvarsbjässarna i en match som enligt förväntan bjuder på kraftfulla brottartag.

Halvtidsresultat: 16-16

Andra halvlek började ungefär som den första, alltså fullaste fart och massor av missar. Men fortfarande så jämnt att en skillnad mellan lagen var svår att se.

Men så hände något. Handbollsligans assistkung heter Anton Hallbäck. I mitten av halvleken ger han en utsökt, genial offensiv, frispelande passning från mitten av plan till sin kamrat Max Santos på linjen. Redbergslid kunde bara häpna konstatera baklängesmålet. Från denna stund är Önnered mest i ledningen och kan efter många enträgna försök få till en tvåmålsledning. Samtidigt ser Redbergslid något vilsna och skotträdda ut, ofta tog man inte de chanser som trots allt dök upp. Önnereds försvarsspel var stabilt som en mur och lade grunden till en solklar seger.

Flera spelare i Önnerede spelade avgörande roller, som alltid målvakt Sebastian Abrahamsson, mittsexan Max Santos och flyfotade Anton Hallbäck. Men allra mest avgörande var kanske sexmålsskytten Mirko Vicentijevic som efter en tveksam säsong hittills nu blommade ut som en färgstark vårbukett.

– Jag har haft en tung period, då gäller det bara att kriga och träna ännu hårdare. Idag lossnade det och vi fick en underbar seger, sade en lycklig Mirko.

Redbergslid har haft svårt för Önnered, en trend som ser ut att fortsätta. Kanske trivs inte laget i ÖHK-hallens trängsel och publikens höga ljudnivå. Önnered har nu fyra vinster på fem försök, siffror som talar klarspråk. Men all heder ikväll till Emil Mellegård i RIK med åtta mål. Med lite mer mod hos övriga RIK-spelare hade man hotat Önnered mer.

Slutresultat: 31-25

Önnered: Mirko Vicentijevic 6, Anton Hallbäck 6, Anton Schulze 6, Max Santos 5, David Sandberg 5, Christoffer Örtenwall 1, Samuel Strömberg 1, Victor Rhodin 1

RIK: Emil Mellegård 8, Tobias Johansson 6, Oliver Wigmark 4, Oskar Ysander 3, Niclas Fingren 2, August Wiger 2

Anders Hilmersson