Ny bok om LUGI:s historia

Tomas Östlund har skrivit en bok om Lugis historia. Foto: Mats Nilsson.

Författaren Tomas Östlund har skrivit en bok om LUGI och handbollens historia. I boken, som släpptes i dagarna, lyfter han fram tidigare epoker och spelare som varit viktiga i LUGI Handbolls 80-åriga historia.

I boken Det Vinröda Trädet lyfter författaren och LUGI-supportern Tomas Östlund fram LUGI:s historia, både med ett sportsligt fokus och med ett socialt.

– Jag ville åskådliggöra och dela med mig till en större krets, vad LUGI handboll är, och samtidigt visa min aktning för föreningen. Det är inte många klubbar i Sverige, inom någon idrott, som likt LUGI har framstående lag på dam-, herr-, flick- och pojksidan. Därtill arrangerar de världens största inomhusturnering i handboll, Lundaspelen, säger han till Handbollskanalen.

Östlund vill gärna lyfta fram handbollens roll i samhället, och i det här fallet i Lund.

– Lärdomarna för framtiden är relevanta för idrottens roll i samhället i stort, och i symbiosen mellan bredd och spets. Idrott är levande kultur som enar och integrerar, engagerar aktiva, föräldrar och åskådare, på ett sällsynt vis, säger han.

Förutom ett rikt fotomaterial har Östlund gjort en gedigen research och fördjupat sig i äldre källor från tiden då handbollen växte fram i Sverige.

– Boken innehåller krönikor, som presenterar hur handbollen kom till Sverige, Skåne och Lund, hur LUGI Handboll växte till sig, hur föreningen parerat olika utmaningar och möjliga lärdomar därav, ett perspektiv som spänner över mer än ett sekel, säger han.

Östlund spelade högersexa under sin ungdom och gjorde några B-lagsmatcher i föreningen, men framför sig på samma position hade han Sten Sjögren och idolen Göran Gustavsson.

– Han var vänsterhänt, spelade på högerkanten, och var en vinröd landslagsman med en modern spelstil som kunde finta och trolla med bollen – och göra mål, minns Tomas Östlund.

Boken släpptes i söndags när LUGI HF firade 80-årsjubileum i samband med LUGI:s match mot Ystads IF. Arbetet med boken har pågått under flera år.

– Jag har samlat material till boken i ett halvt dussintals år, och färdigställt det i bokformat det senaste året. Det är flera som bidragit med minnen, bilder, och texter, över åren, till vilka jag riktar ett stort tack, säger han.