Handbollsmodet 1943 – 2016

Pösiga tröjor, korta kortbyxor, pastellfärgade målvaktställ och kjol ­– Handbollskanalen har kollat in handbollsmodet genom tiderna och tagit fram några mer eller mindre lyckade exempel.

IFK Karlskronas herrlag anno 1943 ifört ett långärmat och stilrent matchställ.

Falkenbergsklubben IS Orions damlag från 1963 kan knappast beskyllas för en låg modegrad.

En bildskön Basti Rasmussen pryder här omslaget för Tidningen Handboll 1977. På sig har han en för 70-talet tidstypisk tajt landslagströja.

Det glada 80-talet bjöd på en hel del märkliga kreationer. Här syns årets spelare 1984 Björn Jilsén och Mia Hermansson i en minst sagt färgglad utstyrsel.

Att Hockey-frillan också var populär inom handbollen måste Guifs lagbild från 1988 vara ett bevis på.

Under 90-talet skiftade modet från tajta till mer rymliga plagg. Här ser vi exempelvis bolltrollaren Jackson Richardson i en överdimensionerad tröja som var typisk för 90-talet.

Citrongult, vitt och väldigt illasittande kan sammanfatta Bengan Boys klädsel från OS-invigningen i Sidney 2000.

00-talets mode på handbollsplan var förvånansvärt könsneutralt med tanke på att sportföretagen ofta hade samma skärning på dam- och herrkläder. Till exempel användes Adidas tröjmodell på bilden både av herr- och damlandslaget.

Bajens framgångsrika årgång 2006 jublar efter SM-guldet iförda det klassiskt grönvitrandiga matchstället. Längst till vänster i bild står Texas Olsson – talangen som lade skorna på hyllan för att satsa på en modellkarriär. Vi på Handbollskanalen ställer oss dock frågande till om det verkligen var rätt beslut, för vad är modeveckan i Milano jämfört med ett kokande Eriksdalshallen? Just det, inte mycket!

Mikkel Hansen, mannen som givit pannbandet ett ansikte, spelade ett par säsonger i numera nedlagda AG Köpenhamn. Laget blev inte bara känt för sina sportsliga insatser utan också för sin något okonventionella ärmlösa matchtröja.

Kjol på handbollsplanen? Ja, ni ser rätt! Som handbollskanalen tidigare rapporterat spelar det franska topplaget Metz numera iklädda kjol.

Efter över ett decennium med Adidas valde SHF 2016 att byta tröjleverantör till det tyska märket Kempa. Av bilden att döma verkar Jesper Konradsson trivas i sin nya matchtröja.

Skribent: John Burlin