Christoffer Bredolo valde bort handbollsgymnasium

Christoffer firar ett mål Foto: Per Forsberg, ettfoto.se

I en artikelserie under säsongen kommer ni att få stifta bekantskap med några av våra framtida svenska handbollsstjärnor, pojkar och flickor födda 1996 eller 1997, som inte är speciellt blyga utan tar för sig mer och mer i våra högsta nationella serier. Först ut är…

Namn: Christoffer Bredolo, #7, Ricoh HK
Position: V6
Meriter: 1 säsong div 1, 1 säsong elitserien, 40 u-landskamper
Smeknamn: Dollan

Christoffer är född den 24 april 1996 och uppvuxen i Enskede utanför Stockholm. Hans efternamn klingar sydeuropeiskt och är av italiensk börd. Hans farfar växte upp i nordöstra Italien innan han kom till Sverige som 20-åring, i slutet av 1950-talet.

Christoffer började spela handboll som sjuåring i Hammarby IFHF. 2013 lämnade han sin moderklubb för spel i HK Silwing/Troja i division 1, som dock blev kortvarigt. För när då nyblivna elitserielaget, Ricoh HK, hörde av sig inför säsongen 2014/15 tvekade han aldrig. Han tyckte det var kul och att det kändes väldigt stimulerande att ta steget till ett elitlag. Att han fick stanna kvar i Stockholmsregionen underlättade också hans beslut.

Men vi backar bandet några år. Det som många unga talangfulla spelare ställs inför vid skolval idag är elithandbollsgymnasium, idrottsprogram eller vanligt gymnasium. Så därför frågade vi Christoffer hur han tänkte vid detta tillfälle.

Vilket gymnasieval gjorde du och varför?
Eftersom det hade gått ganska motigt i min dåvarande klubb och motivationen och självförtroendet inte var på topp just då valde jag bort handbollsalternativet. Handbollen betydde mycket för mig då och jag ville inte riskera att totalt släcka den lilla glädjen som fanns kvar genom att dubbla dosen träning. Genom att börja på ett ”vanligt” gymnasium fick jag det avståndet som jag behövde och kände mig mer sugen och motiverad när jag väl gick och tränade. Det har ju gått ganska bra, så med facit i hand så skulle jag gjort samma val idag, säger Christoffer.

Vilket råd vill du då ge till de unga spelare som idag sitter och funderar på sitt gymnasieval?
Lyssna på dig själv och påverkas inte av dina kompisar. Visst kan det ibland kännas lättare att träna i grupp än att gå ut i löpspåret själv. Det kan vara skönt med träning mellan lektionerna och rensa skallen men det krävs också att man ser handbollen som något roligt, även på tidiga mornar och flera gånger om dagen. Nyckeln till framgång sitter till stor del i huvudet och då måste man vilja vara där, förklarar Christoffer.

Christoffer är idag mitt uppe i sin livskarriär. Handboll varvas med ett stimulerande heltidsjobb på samma företag som handbollsklubben heter, Ricoh Sverige, och den kombon fungerar jättebra för honom. Han bor fortfarande hemma hos sina föräldrar men längtar såklart efter något eget så småningom.

Christoffer har gjort den långa handbollsresan i tuff konkurrens. Från deltagande med distriktslaget i Sverigecupen har han via alla elitläger lyckats ta sig enda fram till ungdomslandslaget. Idag har han 40 ungdomslandskamper på kontot och senast var han med och spelade en viktig roll i U19-landslagets framgångar i JVM i Ryssland i somras, med en femteplats som resultat.

Men säg den lycka som varar? Den 27 augusti i år, i en träningsmatch mot Guif i Eskilstuna, var oturen framme. Vid ett landningsmoment i en kontring råkade han ut för en ”multiskada” i vänster knä. Han vred sitt knä så pass illa att främre korsband, yttre minisk, knäskålssenan och inre ledband skadades allvarligt. Dessutom fick han en fraktur i lårbenet. Operationen gick bra och man lyckades fixa till allt under samma tillfälle. Idag, ca tio veckor efter operationen, är han uppe på benen igen och börjar kunna gå normalt. Man räknar dock med att han är borta från spel i mer än ett år. Men eftersom Christoffer är en väldigt ambitiös och målmedveten person är han säkert tillbaka när försäsongen drar igång nästa sommar.

Några avslutande frågor till Christoffer.

Vad tycker du att du behöver förbättra för att ta nästa kliv i din utveckling?
Jag tycker jag behöver utveckla alla delar på plan för en kantspelare, men först och främst är nog att komma tillbaka på banan igen, säger Christoffer.

Känner du att du har fått försaka något som du saknar på grund av all tid du lagt på handbollen?
Visst finns det saker som kommit i kläm och som kanske sett annorlunda ut om man inte haft handbollen. Tänker främst på skolan och umgänget med kompisar, men jag är glad och nöjd med hur jag hittills har delat upp dessa, förklara Christoffer.

Dina framtidsdrömmar?
Fortsätta med elithandbollen och sen kunna kombinera den med nån form av psykologi, avslutar Christoffer.

Avslutningsvis har vi låtit hans nuvarande tränare i Ricoh HK, Martin Boquist, och förbundskaptenen för u-landslaget P96/97, Ulf Nyström, ange de mest framträdande egenskaperna som karaktäriserar Christoffer som handbollsspelare och person.

Martin Boquist

Spelaren:

  • Ödmjukheten- han gör sitt bästa inom lagets ramar.
  • Tempot- han klarar tempot trots sin ålder.

Personen:

  • Återigen ödmjukheten- Sätter laget främst. Verkligen sympatisk. Men ändå en kaxighet som behövs i en konkurrensutsatt position.
  • Beslutsamhet- Han vill verkligen bli en bra handbollsspelare. Han tar åt sig och förbättrar.

Ulf Nyström

Spelaren:

  • Vältränad
  • Snabb
  • Härlig kontringsspelare

Personen:

  • Omtänksam
  • Lojal
  • Mogen

Handbollskanalen önskar Christoffer Bredolo stort lycka till med sin rehabilitering och sina framtida drömmar och ser framemot att se honom på handbollsplanen snart igen.

Christian Lindvall
Är sprungen ur en fin årgång -64 med handbollsrötter i främst Malmö och Lund. Drygt 10 säsonger som elitspelare, 12 u-landskamper som spelare, drygt 20 säsonger som tränare/ledare i olika sammanhang samt ingår i tränar-/ledarstaben på P96/97-landslaget. Just nu huvudansvarig för HK Ankarets herrlag, som är nykomlingar i division 1 södra säsongen 2017-18.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here