Sverige siktar på skandinaviska EM

Stefan Lövgren, VD Svenska Handbollslandslaget AB. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Sverige, Danmark och Norge skickar in en gemensam ansökan om Europamästerskapen 2026 och 2028. – Alla tre länder siktar på att hålla yttersta världsklass såväl handbolls- som arrangörs­mässigt och har förutsättningar att skapa fantastiska handbollsfester, säger Stefan Lövgren till handbollslandslaget.se.

EHF går till röstning i november och fördelar sammanlagt fyra mästerskap på damsidan. Projektet mellan grannländerna presenterar en bred kandidatur i en lättillgänglig region.

– Att hitta ännu fler hållbara lösningar för de kommande mästerskapen är avgörande för vår sports framtid. Beslutsamheten att hitta dessa i såväl näringslivet som i samhället är väldigt tydlig i Skandinavien och att sammankoppla vår inställning och erfarenhet av hållbarhetsfrågor med den europeiska handbollen är oerhört viktigt, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp till landslagets officiella hemsida.

Sverige har dubbla VM-arrangemang 2023, herrturneringen ihop med Polen och damevenemanget i samarbete med just Danmark och Norge.

Det är även skissat på spelorter i planeringen som EHF ska ta ställning till. Om det skandinaviska förslaget belönas med herr-EM ska Malmö och Kristianstad arrangera både gruppspel och huvudrunda. Göteborg och Helsingborg tar hand om var sin grupp i ett eventuellt dam-EM 2026 eller 2028.

Länk: Sverige söker dubbla EM med Danmark och Norge