Mässing till Köpenhamn – siktar mot OS: ”Ska ge mig själv en chans”

Foto: Bildbyrån och København Håndbold

Mikaela Mässing lämnar Baia Mare efter säsongen och flyttar vidare till Kobenhavn Håndbold. 27-åringen valde tryggheten i Köpenhamn – nu blickar hon mot OS.
– Jag siktar på att ge mig själv en chans, sen om det är orimligt bryr jag mig inte om, säger den knäskadade vänsternian till Handbollskanalen.

Under fredagen presenterade den danska huvudstadsklubben sitt senaste nyförvärv. Mikaela Mässing har skrivit på ett tvåårskontrakt med Kobenhavn.

– Jag har pratat med Kobenhavn under flera års tid. Vi tränade ju med dem ibland med H65 Höör och jag känner deras tränare ganska bra. Jag har fått en bra bild av klubben och flera andra svenska spelare vittnar om att det är en bra klubb. Det kändes som ett naturligt val, berättar Mikaela Mässing för Handbollskanalen.

Därmed blev det endast en säsong i Baia Mare för Mässing, en säsong där hon dessutom varit skadad hela vägen och inte spelat en enda officiell match.

– Det fanns tankar på att stanna eftersom jag under den korta tiden jag hann vara i Rumänien trivdes bra. Det är väldigt olika Sverige, men det kan jag tycka är charmigt på sitt sätt. Men för trygghet och sådär med skadan kändes det bättre att komma närmre hem och dessutom till en klubb som jag vet är bra.

Det har varit en del mörka rubriker kring rumänsk handboll de senaste åren där allt från mutor till uteblivna löner har varit en stor del av rapporteringen.

– Jag har inte ens spelat en officiell match för dem och jag är tacksam att jag har fått opereras och köra en del rehab i Sverige, det är inte alla klubbar som hade tillåtit det. Men det är absolut inte välfungerande i Rumänien. Löner kommer inte när det ska och det är alltid lite turbulent.

Nära att svimma av smärta

Mikaela Mässing har haft ett tufft år. Den 14 augusti skadade hon sitt knä allvarligt och har sedan dess jobbat stenhårt för att komma tillbaka till handbollsplanen.

– Först väntade jag på att ledbandet skulle läka ihop med ett speciellt skydd. Sex veckor fick jag vänta, men när det inte läkte ihop som det skulle fick vi göra en korsbands- och ledbandsoperation. Det är en otroligt stor operation.

Hur har tiden varit efter det?

– I början var smärtan så vidrig att jag höll på att svimma. Mamma och pappa kunde inte lämna mig själv hemma eftersom de var så oroliga. Men nu går det riktigt bra, jag har börjat träna hoppskott, växlar och lite stegisättningar. Så det går helt klart framåt och börjar kännas som att det närmar sig.

Eftersom 27-åringen troligtvis inte är tillbaka i full träning förrän i mitten på juni och klubbsäsongen då är slut kommer hon inte att hinna spela några klubblagsmatcher den här säsongen.

– Det är inte orimligt att jag ska kunna börja träna för fullt om två månader. Men det hänger på att allt går som det ska och man vet aldrig om knäet reagerar dåligt på något.

Det är inte första gången Mikaela Mässing drar på sig en knäskada. Förra gången var det hennes andra knä och under tiden hon inte kunde träna för fullt passade hon på att bygga upp sig i gymmet. Så har det varit även den här gången.

– Jag tränar på gym i princip varje dag och känner mig stark i övrigt. Jag är på väg att få tillbaka samma styrka som jag hade innan. Det är skittråkigt att vara skadad, men det går att vända det till något positivt.

Imponeras av landslaget

Senare idag spelar Sverige VM-playoff borta mot Ukraina. Mässing verkar inte direkt orolig över Sveriges chanser att vinna matchen.

– Vinner vi inte mot Ukraina har vi kanske inte i VM att göra, säger hon.

– De skötte ju OS-kvalet bra, så nu hoppas vi på VM. Det är jättekul att följa laget även om det är lite jobbigt att se när de sjunger nationalsången.

Tillbaka i full träning i juni och i juli är det dags för OS i Tokyo. Med Mikaela Mässing i det svenska laget? 27-åringen har inte gett upp drömmen.

– Jag tar min rehab dag för dag, men samtidigt tror jag att jag hade varit jävligt deppig om jag inte hade något mål att sikta mot. Jag vill ge mig själv chansen att vara med i tankarna om OS, säger hon och avslutar.

– Jag vill inte stänga dörren, OS är ändå en så pass stor grej. Jag siktar på att ge mig själv en chans, sen om det är orimligt bryr jag mig inte om.