Intervju med Claes Hellgren: ”Blohm och Roberts har varit outstanding”

Claes Hellgren brukar se mästerskapen från kommentatorsbåset. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Handbollskanalen ringde upp Claes Hellgren för att höra om hans intryck från OS-turnering i Tokyo, som han följer hemma från soffan. Han är imponerad av det svenska damlandslaget, men tror att både herrarna och damerna kan bli ännu bättre med mer kontinuerlig fysträning.

Den före detta landslagsmålvakten och mångåriga expertkommentatorn, Claes Hellgren, följer OS hemifrån. Han har såklart sett alla Sveriges matcher och följt med i de flesta av de övriga.

– Det är ju roligt att se på handboll, säger han och börjar genast reflektera kring årets turnering:

– Generellt så kan man se att lagen har fortsatt utvecklingen med att att trycka på och springa. Se på Sverige och Norge, de är jäkligt mycket bättre på det. De spelar en annan typ av handboll, vilket gör att man kräver en helt annan fysprofil. I den här turneringen har ju damerna varit excellenta, där har de ju tagit ett beslut. Hela teamet har gjort en fantastisk resa. Det är kul, säger han.

Inför semifinalen mot Frankrike tror han att Sverige har en god chans.

– Dom är 50/50. Det kommer krävas att man gör sitt springspel. Jamina Roberts och Linn Blohm har varit outstanding, men vi kommer att behöva starka insatser av Carin Strömberg och Bundsen och Ryde i målet. Elin Hansson har varit en stor överraskning. Men vi kommer att behöva lite snabba mål. När det gäller spelsinne ligger fransyskorna inte och nosar på världsklass, men fysiskt och i det uppställda spelet sex mot sex är de jäkligt bra, säger han.

Mer fysträning

På herrsidan tycker Hellgren att det finns mer att jobba med när det gäller fysiken.

– På herrsidan kan vi se att det fortfarande är möjligt att spela tyskt och stenhårt i försvaret. Det kommer att krävas en högre kapacitet på löpningarna. Sverige behöver bli så bra att man kan trycka hela tiden, säger han.

– Tittar man på spelarnas testvärden, så fattas det fortfarande att man har en skarpare grund att stå på i styrka och kondition. Men kunnandet finns definitivt där. Jämför man spelarnas värden med de från 80-talet så kan man se att syreupptagningen var högre då. Vi behöver kunna upprepa löpningar utan att ta slut. Man måste kunna orka och då måste man nog lägga sig på en högra basnivå.

Det ser han på damsidan, där han tycker att Tomas Axnér har varit tydlig med sin handbollsfilosofi.

– På damsidan har Tomas Axnér ändrat på det där. Man har exempelvis fått Carin Strömberg att löpa betydligt mer. Det behövs en hög basnivå och Axnér sänder signaler till spelarna om vilken typ av handboll som kan ta dem långt, säger han.

– En gymnast startar med att bygga upp sin styrka i tidig ålder och klarar sen att hålla ett pass på förmiddagen innan en tävling. Ska du träna spänst och snabbhet behöver du träna kontinuerligt. Det finns så otroligt mycket vetenskap kring återhämtning och jag tror att vi behöver träna mer styrka och kondition under säsongerna, inte bara under försäsongen. Den fysiska kurvan sjunker om man vilar mellan matcherna.

Claes Hellgren, som har skaffat sig erfarenheter genom att titta på och verka i andra idrotter, tror att Sverige skulle kunna bli världsledande på det fysiska området.

– Ta Premier League och jämför med Hammarbys fotbollslag, där jag var. Våra spelare kunde göra 25 maxlöpningar under en match, i Liverpool gör de 100 maxlöpningar. Ska man få ett temporärt monopol och bli bäst i världen på något, så tror jag att det kan bli här, säger han.

Hyllar Per Johansson

När Sverige spelar stora mästerskap brukar Hellgren sitta i kommentatorsbåset och dela med sig av sina kunskaper. Tillsammans med Robert Perlskog har han blivit folkkär. Men han har inget emot att se matcherna hemifrån under OS.

– Det är jätteskönt. Jag är väldigt god vän med Per Johansson och han är enormt skicklig i det handbollstekniska. Jag tycker att de gör ett fantastiskt jobb. Nu får jag chansen att sitta här hemma och ta anteckningar inför VM och EM, det brukar bli en hel bok, säger han.

Innan samtalet är över vill han inflika en sak som gjort honom upprörd under OS:

– Som målvakt blir man ju förbannad när de är nere med foten i golvet jämt och skjuter. Ta Sanna Solberg i Norge till exempel. TV-produktionen avslöjar dem och de gör fyra-fem mål per match på det sättet.